Siste fylkesting ble dessverre preget av mye intern kjekling om fergepriser. Frp, og delvis Høyre, forsøker å gjøre det til et spørsmål om intern prioritering i fylkeskommunen. Det er uredelig.

Fergetilbudet i Møre og Romsdal er allerede i dag underfinansiert med om lag 150 millioner kroner i året. Hvis vi skulle halvert fergetakstene, ville det økt underfinansieringa med nye 230 millioner kroner hvert år. Det er ikke gjennomførbart uten omprioriteringer i statsbudsjettet.

Eller som Sunnmørsposten skriver på lederplass: «Ferjefylka har ikkje handlingsrom til å ta desse kutta sjølv.» Sunnmørsposten har selvsagt helt rett.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet sin alternative budsjettforslag ville gjort det mulig å redusere fergeprisene betydelig allerede neste år. Men det er Høyre og Frp som styrer landet. De har så langt ikke vært villige til å gjøre noe med fergetakstene. Frp hadde tidenes mulighet i forrige uke. De fikk hentet inn over 14 milliarder friske oljekroner i forhandlingene med Høyre, Venstre og KrF. Bare 10 prosent av dette hadde vært nok til å halvere fergetakstene på alle samband i hele landet. Dessverre valgte Frp å prioritere helt andre ting.

Både H og FrP hadde i forrige uke også mulighet til å stemme for fire forslag som ville gitt reduserte fergetakster og lavere forskuddsinnbetaling for å få AutoPassrabatt. Det stemte de også imot.

Det går ei grense for hvor mye Møre og Romsdal fylkeskommune kan nedprioritere skoler og veier for å dekke opp for regjeringas underfinansiering av fergedrifta. Derfor bør Høyre og spesielt Frp legge bort forsøkene på å gjøre dette spørsmålet til et kretsmesterskap i intern prioritering. De bør heller ta kontakt med egne folk i Oslo.

Begge partia har folk fra fylket i sentrale posisjoner, men det ser dessverre ikke ut til å hjelpe næringsliv og innbyggere som er avhengige av ferjene det grann.

Det er nasjonal politikk som må endres. Et regjeringsskifte neste år vil være en god start.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!