Derfor har jeg hatt møter med representanter fra både kommunen, fylket og organisasjonen Nei til vindkraft på Haramsøy. Jeg kan forsikre Morten Walløe Tvedt (innlegg i Sunnmørsposten 7. desember), og alle andre, om at tilsynsmyndigheten (NVE) og mitt departement følger utbyggingen på Haramsøya tett.

Det er riktig som Tvedt påpeker at konsesjonen til vindkraftverket på Haramsøy ble godkjent for mer enn ti år siden av daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Senterpartiet). At vindkraftanlegget bygges først nå, skjer fordi utbygger har fått gjentatte utsatte frister for idriftsettelse av flere statsråder i Olje- og energidepartementet. Det er uheldig at det har vært mulig at det kan gå så lang tid fra konsesjon er gitt til et anlegg bygges. Derfor har jeg blant annet foreslått å stramme kraftig inn på dette i stortingsmeldingen om vindkraft på land som ble behandlet i Stortinget i forrige uke. Fra nå av kan det gå maksimalt fem år fra et prosjekt er vedtatt, til anlegget er i drift.

Mitt departement har også gått gjennom vilkårene for konsesjonen på Haramsøy, som en oppfølging av Stortingets vedtak om dette i juni i år. I en grundig gjennomgang over 13 sider redegjør departementet for vedtakene som er gjort i saken, og det er ikke funnet feil eller mangler som kan medføre at konsesjonen er ugyldig. Jeg forstår at mange er frustrerte og mener at anlegget på Haramsøy aldri skulle blitt bygget. Likevel er det slik at en konsesjon er en rettighet gitt av staten, som det skal svært mye til for at skal kunne trekkes tilbake. Slik må det være i en rettsstat.

Det er svært viktig for meg å lytte til folk som er berørt i denne typen saker, og det er gjort endringer i detaljplanen for utbyggingen på Haramsøy nettopp på bakgrunn av innspill, tilbakemeldinger og klager fra naboer og andre berørte.

Jeg har forståelse for at inngrep som følge av anleggsvirksomheten kan se voldsomme ut. Anleggsområdene skal istandsettes, jevnes ut og ryddes før anleggsarbeidene kan avsluttes, og sluttresultatet vil bli mindre skjemmende enn det inntrykket man får mens arbeidet pågår. Klare brudd på vilkår og forutsetninger følges opp av NVE, som kan gi utbyggeren pålegg og kreve retting.

Siden jeg ble utnevnt som olje- og energiminister i slutten av januar har jeg ikke tildelt én eneste konsesjon for vindkraft. Jeg har også varslet at det kommer til å bli bygget mye mindre vindkraft i årene som kommer. Samtidig har jeg brukt mye tid på å møte både motstandere og tilhengere av vindkraft på land. Jeg har uttrykt bekymring over det svært tøffe debattklimaet som råder, og jeg har forsøkt å få til en konstruktiv samtale om veien videre.

Tina Bru (H)Olje- og energiminister (H)