Partilederdebatten:

«De store tok kommandoen i den siste debatten»

Den beste partilederdebatten i denne valgkampen. Derfor hever vi også karakterene til et høyere nivå enn tidligere. Debatten var til å bli litt klokere på, om den kanskje ikke flyttet så mange velgere.

Bodø 20210910. Fra v. Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV), Une Aina Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt) under den NRK-sendte partilederdebatten fra Stormen konserthus i Bodø fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Meninger

«Stem, stem, stem – stem på meg!» I denne siste og avgjørende partilederdebatten handler alt om å få tilhengerne til urnene og tvilerne ned fra gjerdet.

Tiden for å vinne nye velgere over på sin side er ute for lenge siden.

Samtidig viser all erfaring at nettopp evnen til å mobilisere tilhengere og tvilere er uhyre viktig. Blir de sittende hjemme i den tro at slaget er avgjort, kan viktige stemmer gå tapt – særlig der marginene er små.


Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Trygve Slagsvold Vedum strever med å holde kunstig liv i statsministerdrømmen og drømmen om å sitte i regjering uten SV. Han nøler også med å løfte hånda når han blir spurt om å sitte i en Støre-ledet regjering. Dette står ikke til troende lenger.

Han tar skikkelig fyr i skoledebatten. Den æren har Sylvi Listhaug. Etter en skoledebatt på litt tomgang, er det litt befriende når han lar seg provosere av Frp-lederen. På samferdsel lover han mer til det meste, fylkesveier, ferjer og fly – og Nord-Norgebanen inkludert, men uten å klare å svare på spørsmålet han fikk.

På regionreformen er han på hjemmebane. «Er det noen som digger Viken?». Men sliter med å forsvare Sp-ordføreren i Steinkjer sin motstand mot folkeavstemning om kommunesplittelse. Her slet han med å være tydelig.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)  Foto: Marit Hommedal/ NTB

Audun Lysbakken, SV

Det er et lite kunststykke å advare mot en Ap-Sp-regjering uten å angripe de fremtidige regjeringspartnerne. Det løser han elegant. «For mye spill og spetakkel. Jeg tar hele hurven, jeg». Om ikke annet er det en både humoristisk og befriende kommentar om spillet om regjerings-taburettene.

Sterk i skoledebatten. Skole ligger SVs hjerte nær. Lange rekker av resonnementer, men han mister ikke tråden. Mulig han likevel mister noen av seerne på vegen. Han roter også når han skal forklare hvordan egen politikk henger sammen med egen nestleders utleie av Oslo-leilighet.

«Mange i Nord-Norge har buss for tog hele livet» er også en grei inngang på debatten om Nord-Norge-banen.

Audun Lysbakken (SV)  Foto: Marit Hommedal / NTB

Erna Solberg, Høyre

Erna Solberg lar seg sjelden vippe av pinnen. Heller ikke i denne debatten. Viser fram sin detaljkunnskap det være seg skole eller skatt. Prøver også slå politisk mynt på de åpenbare uklarheten om hvilke regjering som kommer ut av en valgseier til den rødgrønne siden. Ble i overkant nedlatende overfor Vedum i debatten om fylkeskommunene.

Høyre ville ikke ha denne reformen, det vet vi, men som statsminister bør Solberg være i stand til å stå opp for det regjeringen faktisk har gjort. Dette var Solbergs svakeste del i debatten.

Statsminister Erna Solberg (H)   Foto: Ali Zare

Guri Melby, Venstre

En av de bedre debattene Venstre-lederen har gjort i denne valgkampen. Skolen skal være et drømmetema for Venstre. Her maktet kunnskapsministeren å vise fram Venstres skolepolitikk, som egentlig viker å ligge et sted midt mellom det som Høyre og Ap vil. Klaret til og med å forsvare regionreformen som Venstre i stor grad er ansvarlig for. Ikke dårlig.

Guri Melby (V)   Foto: Javad Parsa

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

«Her står dealen min». Jonas Gahr Støre peker på Sp og SV og nekter å snakke om muligheten for å gjøre avtaler med MDG eller Rødt for å regjere. Men han snakker seg unna det vanskelige spørsmålet med et glimt i øyet.

Når han skal snakke skatt, strever han med å unngå å vri seg unna det rødgrønne skattespriket. Klarer seg litt bedre om økt formuesskatt i skarp duell med Solberg. Innholds-tung på skoledebatten. Vegen fram til gratis mat og god læring blir litt i lengste laget.

Som et alternativ til lange – og humpete, veger vil han utrede Nord-Norge-banen. Ingen løfter om tog altså, men klarer godt å forsvare det standpunktet. Regionreformen stempler han som et makkverk. Slike ord er klare.

Jonas Gahr Støre (Ap)  Foto: Marit Hommedal

Kjell Ingolf Ropstad, Kristelig Folkeparti

Igjen ble KrF-lederen veldig anonym. Skolepolitikk burde være et godt tema for Ropstad. Det samme burde samferdsel- og distriktspolitikk. Han mangler slagordene Knut Arild Hareide kunne komme med, men han mangler også politiske tyngde i saker som er utenfor saker som går på familiepolitikk, menneskeverd og kontantstøtte. Vi synes Ropstad blir veldig smal i den politiske debatten.

Bodø 20210910. Fra v. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Guri Melby (V) under den NRK-sendte partilederdebatten fra Stormen konserthus i Bodø fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Tatt i betraktning av at han har vært hovedpersonen i saken om stortingsleiligheter og gutterom, klarte han likevel å komme seg noenlunde greit ut av den delen av debatten. Det skal han ha.Bjørnar Moxnes, Rødt

Om Jonas Gahr Støre lukker døra for Rødt, lover Bjørnar Moxnes ham et Rødt i full opposisjon, og prøver å tøffe seg for Støre. Mulig det lokker velgere som liker rabalder. Ikke alle trakter etter det. Er i alle fall tydelig at han ikke vil i regjering.

Framstår med langt større pondus enn det galluptallene sier. Blir i overkant høytidelig med et liv over sperregrensen i sikte, men noe annet er kanskje ikke å vente.

Moxnes er den som kommer best ut av «Ropstad-debatten» om bruk og misbruk av pendlerboliger for stortingsrepresentanter. Tjener på å ha fremmet forslag om innstramming av stortings-privilegier og fått det nedstemt – og at enmannsgruppa til Rødt ikke har svin på skogen her.

Bjørnar Moxnes (R)   Foto: Håkon Mosvold LarsenUne Bastholm, Miljøpartiet de grønne (MDG)

Blir hele tiden avslørt på at MDG mangler en gjennomarbeidet politikk på andre områder enn klima. Kommer gang etter gang til kort når temaene beveger seg bort fra miljø og klima. Lover utredning av jernbane fra Bodø til Tromsø og mener pengene kan hentes fra E39. Har lite å bidra med i distriktspolitikk og debatt om fylkene.

Det ble ikke helt Bastholms kveld.

Une Bastholm, MDG  Foto: Javad Parsa / NTB

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet

Har vist stigende form under valgkampen og levert stadig sterke innsats i de store debatten. Vi mener det ikke helt ble Listhaugs kveld. Kom litt til kort i skoledebatten. Kamp mot mobbing er viktig, men skolepolitikk favner mer enn det. Prøver også litt for ofte å komme med helt andre saker enn det som diskuteres av de andre. Det framstår noen ganger som påtrengende. Lover hundrevis av milliarder til ny jernbane i Nord-Norge, men det blir litt søkt når hun sier det kan finansieres med kutt i bistanden.

Bodø 20210910. Leder i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug under den NRK-sendte partilederdebatten fra Stormen konserthus i Bodø fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB  Foto: Håkon Mosvold Larsen


Tagger:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Meninger