Jeg fikk ikke selv vært i Ålesund 25. september, men bilder i sosiale medier og Sunnmørsposten tyder på at vi endelig kan erklære slutten på pandemien. Og selv om den formelle gjenåpningen skjedde forrige lørdag, har den økonomiske gjenhentingen pågått en god stund.

Det kommer frem på en rekke nøkkeltall. Arbeidsledigheten har falt betydelig. Ved utgangen av august var 3 172 helt arbeidsledige i Møre og Romsdal, noe som utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken. På toppen i mars i fjor var ledigheten fire ganger så høy.

Et annet positivt tegn er at investeringsviljen blomstrer. Dette kommer til syne i Norges Banks undersøkelse «Regionalt nettverk» fra september. Her intervjues til sammen 300 bedrifter fra hele landet om den økonomiske utviklingen. Bedriftene i region Nordvest sier de både vil investere mer og ansette flere mennesker det neste halve året.

Frank Jullum, sjeføkonomen vår i Danske Bank, spår en vekst i brutto nasjonalprodukt (BNP) på minst 3,7 prosent i 2021. Det kommer etter et fall i fjor på 3,5 prosent. Jullum er verdt å lytte til, han er en av få som traff klokkerent på prognosene gjennom nedturen i fjor. Hvis sjeføkonomen vår treffer denne gangen også, tar vi igjen nedturen fra koronapandemien i løpet av dette året.

Og ikke nok med det: Aldri før har nordmenn kommet ut av en krise med så mye penger på bok. Nordmenn har samlet sett spart 120 milliarder gjennom pandemien. Vi tror denne oppdemmede sparingen kommer til å benyttes igjen utover høsten og til neste år.

Det grønne skiftet vil prege oppturen de neste årene, og det skal investeres betydelige midler i den grønne økonomien. Et eksempel på dette er Hellesylt Hydrogen Hub. Nylig fikk denne samlingen av hydrogenaktører tildelt 37,6 millioner kroner fra Enova for å finansiere et anlegg som skal levere hydrogen til ferger og cruiseskip i Geirangerfjorden.

Det betyr betydelig reduksjoner i CO₂-utslippene. Slike initiativ er svært viktige for regionen vår og vil skape mange grønne arbeidsplasser i årene som kommer.

Fra et helseperspektiv er det fortsatt usikkerhet rundt nye korona-mutasjoner. Høstens og vinterens smittebølge kan treffe hardere og annerledes enn vi tror. Men hvilke andre faresignaler er det vi økonomer bør være ekstra oppmerksomme på i tiden fremover?

Renten i Norge har vært på 0 prosent siden mai 2020. Derfor var det nok et tegn på at nedturen er bak oss da Norges Bank satt opp renten forrige torsdag. Vi venter ytterligere en oppgang til før jul, og hele tre renteoppganger neste år. Dette kan bety en dobling av dagens boliglånsrente. Hvordan dette påvirker boligprisene og det private forbruket i Norge er ennå usikkert.

Et annet spørsmål er hva som skjer med verdensøkonomien når den skal stimuleres mindre. Myndighetene i de ulike landene har gitt enorme finans- og pengepolitiske hjelpepakker for å holde hjulene i gang. En del økonomer frykter at veksttoppen i industrien nå er bak oss og sammen med mindre stimulanser kan det føre til en nedtur.

Skjær i sjøen finnes det altså, men pandemitåken har lettet og vi går mot lysere tider økonomisk. Jeg oppfordrer alle til å gi litt ekstra kjærlighet til bransjer som er på vei ut av koronadvalen. Ta gjerne med deg venner på et ekstra restaurantbesøk i høst. Selv ser jeg frem til at de fysiske møteplassene endelig gjenåpnes og at jeg igjen kan reise på konferanser og andre arrangementer.

Både vi mennesker, og hotellnæringen har godt av at det arrangeres slike møter fremover. Jeg har nettopp deltatt på en fiskerikonferanse på Giske. Konferansen har ironisk nok fått navnet The Next Wave.

Og la oss håpe neste bølge ikke er en smittenedtur, men en positiv bølge for norsk næringsliv.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!