Leserinnlegg av Kjell Arne Slinning

«Vår beste dag»

Erik Bye, fjernsynspersonligheten, sangeren og journalisten har gitt oss mange gleder og tanker.
Meninger

En av sangene hans «Vår beste dag» er en påminnelse om mangt og mye, og refrenget sitter i minnet og påminner oss. «Dagen i dag – den kan bli vår beste dag», og helt til slutt «Dagen i morgen skal bli vår beste dag.»

Hvordan kan det gå til midt i en travel hverdag med gleder og sorger og alt som ellers hører livet til. Kan vi gjøre noe for at det skal skje?

Etter som livet går og man blir eldre er det gjerne slik at man reflekterer mer over livet enn før. Kjensgjerningen er at antall dager her i livet blir færre for hver dag. Da kommer også tankene. Hvordan bruker jeg dagene? Vi blir tilbakeskuende og oppdager at livet gikk altfor fort, og at de gylne øyeblikkene ofte glapp for oss. Hvorfor? Fordi tidens mas overvinner oss.

En har sagt det slik om hva livet er: «Et liv – et lite glimt av tid mellom to evigheter.» Dette er nok en erkjennelse som kommer med åra. Bevisstheten om at hver dag er en gave skulle gjøre oss oppmerksomme og gripe dagen med alle de gylne øyeblikk den kan gi oss. «Ta vare på øyeblikkene, sa hun. Et øyeblikk i ditt liv som ikke kommer tilbake. Det er for sent å tilbakekalle et levd liv.» Vær oppmerksom på de gylne øyeblikkene. Dette er vitaminer i hverdagen. Ta vare på dem.

Har du tid til å sitte ned. Meditere – be – kjenne på roen og stillheten? Eller er det slik som med mange av oss at svaret er at du ikke har tid. Benny Andersson har på en morsom måte sagt oss noe om travelheten: «Vi har tolv klokker i huset. Likevel strekker ikke tiden til.»

Vi har nok tid om vi vil. Døgnet har 24 timer. Bruk ti minutter så skjønner du at vi har tid, men vi er ikke flinke til å bruke den. «Kom og lytt til lyset når det gryr av dag …. Lytt til hvite sommerfuglers vingeslag.» Han fikk sagt det Erik Bye.

Noen av våre nye landsmenn ber flere ganger om dagen. De tar seg tid til det. Kan vi i vår travelhet lære noe av det? I alle fall noen minutter der vi kan sitte ned og tenke over hvor vi er i livet. Takke for alt som er godt – tenke over tap vi har opplevd og kanskje si til oss selv at dagen i dag og i morgen kan bli våre beste dager. Livet har for de fleste av oss mange gylne øyeblikk. Barneøyne som stråler mot deg, din elskedes smil, gleden fra en som er glad for å få besøk. Tenk etter, det er mye å glede seg over. En god bok, et godt dikt, en god film, et godt måltid mat.

Men spørsmålet er; Tar du deg tid – bruker du tankene dine på dette? At det er viktig å ta vare på de gylne øyeblikk.

Det er visst Goethe som har sagt det slik: «Man burde minst en gang hver dag lytte til en sang, lese et godt dikt, se på et vakkert bilde, og hvis det er mulig, si noen fornuftige ord.»

Tiden kommer – tiden går. Det er nå vi lever. Livet vårt farges av tankene våre. Piet Hein har sagt det slik: «Den som aldrig lever nu, lever aldrig.» Hva gjør du?

Det er riktig at tiden er kostbar – derfor må de stille stundene og de gode tankene få sin tid.


-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!