Jeg mener at det er helt nødvendig for alle rådgivende organ å ha talerett i kommunestyret. Politikerne mener stadig vekk at de vil ta hensyn til ungdom sine meninger og behov, men gir oss ikke muligheten til å ha direkte innvirkning med debatt og dialog når sakene skal vedtas. Jeg synes at det er et steg i motsatt retning av demokratiet at Ålesund ungdomsråd har mistet denne retten.

Det er i kommunestyret sakene som er blitt behandlet i kommiteene, skal vedtas. Vedtakene har stor påvirkning på fremtiden til Ålesund kommune, og det er tross alt vi som skal ta over politikken når de eldre avtrer. Derfor vil vi kunne ha direkte innvirkning med langsiktig tenking, før vedtakene kan få konsekvenser for oss, og vi må vaske opp etter dem.

Argumentene vi fikk høre for at vi mistet taleretten var at det rett og slett ble for mange i kommunestyresalen, når Ålesund kommune ble en ny kommune. Inkludert det at vi ikke tok i bruk taleretten, da vi først hadde den. Hvilket som vi ikke kan forsvare, med tanke på at vi nå er et nytt ungdomsråd med nye medlem, og jeg selv har tatt i bruk taleretten i det tidligere bystyret.

Ordføreren mente at de fleste politikerne allerede hadde gjort seg opp en mening om sakene, når de skal tas opp i kommunestyret. Men det er viktig at politikerne er åpne for innspill, og har evnen til å skifte mening, eller vær åpne til å se ting fra flere perspektiv ved debatt underkommunestyremøtet.

Ungdommen har ikke stemmerett under kommunestyremøtet, så talerett burde være et minimum.

Jeg har tatt opp denne saken med ungdomsråd rundt omkring i fylket, inkludert på Ungdomskonferansen hvor ungdomsråd fra hele landet samlet seg i Kristiansand. De ble sjokkert av at politikerne i en så stor kommune som Ålesund, kunne ta fra ungdommen sin talerett. Ettersom at noen av dem til og med har stemmerett i sitt kommunestyre.

Taleretten er noe ungdommen i mange mange år hadde jobbet hardt for å få pålagt. At kommunestyret som består av eldre voksne kan få innflytelse fra to ungdommer under møtene sine, vil bare kunne føre til en mer bærekraftig politikk som tar hensyn til de nye generasjonenes oppvekst i Ålesund kommune. Vi vil kunne tale for den stemmeløse ¼!