De fokuserer på hvordan man ved hjelp av vannkraft, vind og sol kan gå fra fossile energikilder, til fornybarsamfunnet. Den siste rapporten «Lavutslipp scenario 2021» handler om hvordan hydrogen er nøkkelen til nullslipp i 2050. Rapporten er lagt ut på Facebook, og kommentarfeltet gikk bokstavelig talt bananas! Ord som «latterlig og kunnskapsløs, sinnssyk, tull og tøys, vi har diesel, blir så eitrande forbanna» gikk igjen. Jeg scrollet meg ned så langt jeg kunne, det som var klart var et ingen hadde lest rapporten. De bare brølte ut sitt raseri.

Praktisk gjennomføring

Dette er dessverre helt vanlig når noe angående det grønne skiftet legges ut på Facebook. Man kan selvsagt komme med mange definisjoner på det grønne skiftet, men hvis vi kan være enig om at det er noe som vi bør gå gjennom for at våre etterkommere skal få en bedre verden, da burde vel de fleste være enig om at dette er en god idé? Så får vi heller diskutere den praktiske gjennomføringen. Her vil det naturlig nok være ulike meninger. Kommentarfeltet er imidlertid ikke bare imot det grønne skiftet, de hater det intenst og inderlig, fakta og årsakssammenhenger interesserer ikke.

Avgifter og tvang

Forklaringen er nok hvordan ulike regjeringer har gjennomført miljøpolitikken. Det er avgifter og tvang. I bilpolitikken er elbiler fritatt avgifter. Det er gratis hevdes det, men ingenting er gratis. Staten skal ha et visst antall kroner inn i skatter og avgifter. Når noen slipper unna, må andre betale mer.

El-bilene er stort sett forbeholdt høyinntektsgruppene. De kan kjøpe seg en Tesla, subsidiert med 100-tusener av sine mindre bemidlede naboer. Eller de kjøper en liten elbil til jobbkjøring, og kjører den digre diesel-SUV-en på hytta. Det er folk med middels og små inntekter som subsidierer de som har aller best råd i Norge.

Klasseskille

Noen partier snakker om klasseskille. Her har vi det så grotesk som overhodet mulig. Vanlige folk er ikke dumme. De vet de blir holdt for narr og blir lurt. De blir snakket ned til. Derfor blir de rasende. Skal vi ha et grønt skifte må det gjøres sosialt akseptabelt. Hvis noen vil kjøpe seg en luksusbil, får de gjøre det med sine egne penger. Man kan ikke fjerne parkeringsplassene utenfor husene til folk i byene, ha drakoniske bompengeavgifter, eller påtvinge dem kjøttfrie menyer på jobb eller aldershjem. Man må rett og slett benytte seg av gulrøtter, ikke bare pisk. Eller en ordentlig biff, med poteter og saus.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!