For mange er Kongens Nyttårstale selve høydepunktet på Nyttårskvelden. Vi har finstasen på, hygger oss med familie og venner og venter på at klokka skal bli 19:30.

Når Kongens tale annonseres reiser vi oss, det blir stille, forventningen stiger. Kongesangen spilles, noen synger med – vi kjenner på høytid og nasjonal stolthet. Årets Nyttårstale viser at vårt statsoverhode nok en gang evner å favne hele Folket med aktuelle tema, inkluderende formuleringer og klokskap.

Da Kongen omtaler vårt eget urfolk samene, er det åpenbart at han vil formidle noe han som Konge er opptatt av, nemlig sitt Folk, Grunnloven og våre tre statsmakter.

Budskapet i Kongens Nyttårstale står i sterk kontrast til regjeringens behandling av samene og manglende respekt for vår høyeste domstol.

Grunnloven og våre tre statsmakter

Da Grunnloven ble skrevet våren 1814 var prinsippet om maktfordeling og maktbalanse en viktig sak i forholdet mellom våre tre statsmakter. Stortinget som den lovgivende makt, Regjeringen som den utøvende makt og våre Domstoler som den dømmende makt.

Kort sagt: Regjeringen har ansvar for å sette i verk Stortingets vedtak. Domstolene skal dømme etter de lover Stortinget har vedtatt.

Samenes rettigheter

Strid om utbygging av to enorme vindkraftverk på Fosen (Storheia og Roan) og samenes rettigheter har vært igjennom hele rettsapparatet, og er behandlet av Høyesterett i storkammer.

Høyesteretts dom av 11. oktober 2021 er helt klar:

Sitat: «Høyesterett i storkammer kom enstemmig til at rettighetene er krenket, og at vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse derfor er ugyldige».

Saken er dermed endelig avgjort av vår Dømmende statsmakt i siste instans.

Likevel fortsetter Olje- og energi ministeren saksbehandling i departementet, i en sak som er avgjort ved enstemmig kjennelse i norsk Høyesterett.

Statsråden påstår at Vindkraftselskapet fortsatt har konsesjon og at «avbøtende tiltak» må finnes(?) Vi må tro at hun støttes av sin sjef, statsminister Jonas Gahr Støre i en så viktig sak.

Konsekvensene av å bygge uten gyldige tillatelser i vårt land, medfører som kjent at det som er ulovlig bygget eller oppført skal demonteres eller tilbakeføres til det opprinnelige.

Hans Majestet om samenes historie og identitet

Kongen fortalte i sin Nyttårstale at han i oktober var til stede ved en samisk seremoni i Kautokeino. Han fortalte at dette var en påminnelse om betydningen av kultur, språk og historie for et folks identitet.

– Det minnet meg på noe som alltid slår meg i samtaler med urfolk, enten det er i Norge, Canada, Australia eller Amazonas. Urfolkene har gjennom tusener av år vært avhengige av samspillet med naturen og alt levende for selv å overleve, sa Kongen.

Kongen understreket at: Dette er verdifull kunnskap som er av betydning for oss alle.

Og Kongen fortsatte.

– Storsamfunn og urfolk er tjent med å lytte til hverandre og samarbeide for å ivareta det som må være et felles mål: Å forvalte naturens ressurser på en måte som gjør at også generasjoner etter oss kan leve gode liv.

Kongens kloke og majestetisk gode formuleringer er tydelige – noe statsråd Mjøs, sjef for olje- og energi i regjeringen, og statsminister Støre bør legge seg på minnet. I Norge bygger vårt demokrati på respekt for Folket, Grunnloven og maktfordelingsprinsippet.

Regjeringer som opptrer eneveldig

Vi håper at noen kloke hoder i det dominerende regjeringspartiet, med respekt for Grunnloven og Folket, samt opplyste samfunnsbyggere i organisasjoner som står regjering og statsminister nær, kan forklare alle regjeringens medlemmer at saksbehandlingen er ferdig og at Høyesteretts dom er rettskraftig. Punktum.

Vårt urfolk samene har lovfestet rettigheter. Norsk Høyesterett har dømt inngrepet på Fosen ulovlig. Det norske folk forventer da at myndighetene respekterer og effektuerer dommen.

Når konsesjonen ikke er gyldig, har en ikke konsesjon. Når tillatelse til ekspropriasjon ikke er gyldig, kan man ikke disponere eiendom, her til anleggsområde. Da kan det heller ikke drives virksomhet i dette området. Regjeringen har intet valg og må sørge for å fjerne anleggene.

Spørsmålet er om statsminister Støre er villig til å la sin manglende respekt for Rettsstaten gå så langt, at det norske folk kan komme til å ta på Gule vester for å verne om Grunnloven og vår Dømmende statsmakt?

Regjeringer som opptrer eneveldig og vil overprøve vår Dømmende statsmakt har under alle omstendigheter ingen plass i vårt demokrati.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!