Etter snart to år med korona var det ganske oppsiktsvekkende å høre på en pressekonferansen der vi nærmest ble bedt om å bli smittet. Det var nye toner, for å si det forsiktig.

I to år har vi sittet andektige og sett på Solberg og Høie, som nå er byttet ut med Kjerkol og Støre, samt Stoltenberg og Gullvåg. På pressekonferansene fra ærverdige marmorhallen i Kirkegata i Oslo sentrum har vi fått beskjed om å holde oss hjemme for å beskytte de gamle og svake, holde oss hjemme slik at vi ikke fikk overfylte sjukehus og intensivavdelinger og holde oss hjemme for at vi selv ikke skulle bli så sjuke at vi havnet i en statistikk vi helst ikke ville være.

Etter hvert fikk vi lov og gå ut, men det var mest for å vaksinere oss og holde meteren.

Klemmen i september

Vi husker klemmen i den samme marmorhallen mellom Bent og Erna en solfylt septemberdag der de erklærte samfunnet som åpnet. Vi husker en euforisk Petter Stordalen foran et av sine hoteller i Oslo og vi husker en fest som gikk langt ut i de sene morgentimer.

Men, «hver gledes stund du fikk på jord, betales må med sorg» skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Et solcelle-selskap hadde hatt en ansatt på jobbtur i Sør-Afrika. Da han kom hjem dro han rett på julebord på Aker Brygge.

Da skal du ha takk. Omikron var kommet til landet.

Det er lett å legge seg til litt rare vaner under en langvarig pandemi. Undertegna, tror ikke jeg er alene, har lagt til meg uvanen med å sjekke nyhetene på telefonen rundt kvarteret over midnatt. Omtrent da har smittetallene fra sist døgn blir sluppet. Slik har vi holdt på i snart to år, og det er ikke like lett å venne seg av med det.

Vi har sett på tallene med lettelse eller stigende uro, alt etter hvilken vei utviklingen gikk. I tidlig pandemisk tidsregning var 300 nye smitta urovekkende.

Eksplosiv smitte

Slik tall kan vi nå legge bort. Om Folkehelseinstituttets (FHI) modellberegninger slår til, ville 1,4 millioner smittes innen 1. mars selv om vi beholdt det strenge tiltaksnivået vi har hatt den siste måneden.

Med en delvis gjenåpning, som vi nå gjennomfører, kommer modelleringen fram til at det kan bli opp mot tre millioner smittede fram til mars. Dit er det 44 dager. Det betyr et snitt på 68 000 smitta per dag. Gitt de tiltakene vi fortsatt har, kan de reelle tallene bli et sted midt mellom.

Da gir det ikke lenger mening å sjekke telefonen kvart over tolv.

Vi har levd i en viss spenning de siste ukene rundt hvordan omikron-varianten av viruset vil oppføre seg. Data fra Sør-Afrika, England og Danmark har vist at den gir betydelig mindre sjukdom.

Fulle stadioner

I England har vi sett fulle fotballstadioner der knapt noen bruker munnbind. Vi har sett 80 år gamle Sir Alex Ferguson på vei til sin faste plass på Old Trafford, uten munnbind, der han håndhilste på dem han møtte på sin vei. Den festglade Borris Johnsen har nektet å innføre tiltak, og det har faktisk gått forbausende greit. Smittetallene har vært skyhøye, det har også sjukehusinnleggelsene, men innleggelsene på intensivavdelingene og tallet på dødsfall har ligget lavt.

De samme tendensene har en sett i Sør-Afrika og i Danmark. Omikron gir 69 prosent mindre sjukdom tror FHI.

Det er i hovedsak tall og erfaringen fra disse landene som ligger til grunn i den siste risikovurderingen der de konkluderer med at svært mange vil bli smittet samtidig, men at vi må forhindre at uhorvelig mange blir det. Det er der lista ligger nå.

Resonnementet er at en stor andel av befolkningen over 45 år nylig har fått en tredje vaksinedose og at det er bedre å få smitten nå mens virkningen fra vaksinen er høy, enn å utsette det til våren når vaksineeffekten kan være redusert.

Vi tar en sjanse

Det høres logisk og fornuftig ut, men det er ikke risikofritt.

Omikronviruset skal ikke bare gå gjennom friske nyvaksinerte. Det skal også gå sin gang gjennom eldreboliger, sjukeheimer og sjukehus. I tillegg vil de aller fleste av dem som ennå ikke har vaksinert seg få det. Ingen vet nøyaktig hvordan dette vil gå.

Derfor har vi i praksis også betydelige tiltak gående de neste ukene. Meteren gjelder fortsatt, det samme gjør påbudet om munnbind i kollektivtrafikken, på butikker og i kjøpesentre. Kultur og idrett er fortsatt pålagt betydelige begrensninger i hva de kan gjøre innendørs.

Regjeringen har fått massiv kritikk for skjenkeforbudet og har behov for å vektlegge tungt at de nå slipper betydelig opp.

Men frislipp er det ikke. I de faglige anbefalingene kalles mye av det som nå skjer for justering av tiltak. Det er en mer presis beskrivelse. Det er ganske sikkert betydelig spenning både i regjeringen, FHI og Helsedirektoratet rundt hvordan dette går.

Omikron kan være veien ut av hele pandemien. En massiv smittebølge i vinter kan, sammen med vaksinen, gi oss en immunitet som gjør koronaviruset om en til en vanlig forkjølelse. Da er vi ferdig med det.

Men viruset fra Wuhan feirer i disse dager toårsjubileum. Det har overrasket oss før og kan gjøre det igjen.