Det er tallene Siv Jensen tirsdag formiddag legger fram i revidert nasjonalbudsjett. Legg så til at renten vil holde seg lav i mange år til, og en relativt svak krone gir drahjelp til eksportindustrien, så kan Jensen vise fram en nesten skyfri økonomisk himmel.

Norsk økonomi går så det suser.

Blåst bort

Krisen som oljeprisfallet skapte er som blåst bort, om en legger makrotallene for norsk økonomi til grunn.

Men alle medaljer har som kjent en bakside. Når oljeprisfallet med full tyngde slo inn i norske økonomi kunne Siv og Erna svare med å øke de offentlige utgiftene kraftig.

Nå er det det motsatte som gjelder. Når alle piler peker oppover må utgiftene kuttes for å hindre overoppheting i økonomien.

Det er en øvelse som ikke er like enkel, og som Ernas blågrønne regjering aldri har forsøkt seg på.

Kommunepenger

Tirsdag kommer revidert budsjett, der kommer det neppe kutt av noen betydning. Men i tillegg legger regjeringen fram det som kalles kommuneproposisjonen.

Det dokumentet er ikke akkurat folkelesningen, men ikke mindre viktig av den grunn. Det er her rammene legges for hvordan kommunene- og fylkenes økonomi blir seende ut i 2019.

Og mens regjeringen allerede har lekket ut de få godbitene som finnes i revidert budsjett, har det vært stille fra kommunalminister Monica Mæland. Det er ikke nødvendigvis et godt tegn for landets ordførere og rådmenn. Når det er behov for å stramme til i statsbudsjettet igjen, er overføringene til kommunene og samferdselssektoren de to områdene som står lagelig til for hogg.

Strammer til

Vi har ingen kilder som vil si hvor mye regjeringen strammer inn overfor kommune og fylker. Men kommuner som har nektet å slå seg sammen med naboen og gjeldstynga fylkeskommuner, kan få det tøft i årene som kommer.