Det er overskriften på en kronikk/synspunkt i Sunnmørsposten den 3. sep. i år. Den er skrevet av Bjørg Ravlo Rydsaa og Tone Molvær Berset, henholdsvis direktør og advokat i KS Bedrft.

KS Bedrift representerer mer enn 500 samfunnsbedrfter, de fleste er eid av kommunene. Oppfordringen kommer på rett tid. Om ikke lenge er kommunevalget over. Da skal det settes opp styrer og ledere i disse kommunale samfunnsbedriftene. I vår partiflora blir mange av styreplassene, ikke minst lederplassene, brukt som «betalingsmiddel» under «hestehandler» om ordfører-/varaord- førerjobben og formannskapsplasser for øvrig. Gode partikolleger «lønnes» på denne måten.

Styre

De samfunnsbedriftene dette gjelder, skriver Rydsaa og Berset, er «havner, avfallsselskap, energiselskap, brann og redning, vann- og avløp og helsebedrifter. Selskaper som er avgjørende på sine områder. De to skriver videre, sitat: «Dette er selskaper som trenger aktive og kompetente styrer. Styrer som er uavhengige, setter av nok tid og har kompetanse og bransjekunnskap som selskapene trenger. Likevel ser vi at det kan bli lagt enda mer vekt på selskapets beste når styrene skal velges».

En av de viktigste «samfunnsbedriftene» i Sykkylven kommune er utvilsomt Sykkylven Energi,(SE). Kommunestyret er generalforsamling for SE, og generalforsamlingen velger sjølsagt styret. Styret har 5 representanter oppnevnt av generalforsamlingen, pluss 2 ansatterepresentanter. Av de 5 oppnevnte er 2 nåværende kommunestyrerepresentanter. Av de øvrige 3 er det 2 tidligere partitopper og tidligere markerte kommunestyremedlemmer. Det er nok ikke for sterkt å si at dette styret er sterkt farget av partipolitikk. En kan faktisk med en viss rett si at styret i SE og firmaets generalforsamling er det samme «kollegiale forum». Dette må være en svært tvilsom praksis! Se hva Rydsaa og Berset skriver ovenfor. Men en får jo mulighet i styret for SE å være med på å rette opp igjen tidligere manglende grep i kommunestyret!

Lån

Et markert utslag av kommunestyrets dominans opplevde vi tidligere i år. Da vedtok generalforsamlingen, (les: kommunestyret), i enighet med styret i SE, å ta opp et lån på 33 millioner som overføres fra SE til kommunekassa for å dekke en del av det kommunale driftsunderskuddet fra tidligere år. Denne handlingen må vel kunne sies å være langt utenfor SE sitt formål! For å få en viss sammenligning om denne lånestørrelsen på 33 mill. nevner jeg at årsresultatet for SE i årene 2012, -13 og -14 var vel 6 mill. i gj.sn. pr. år. I tidligere avisinnlegg har jeg kalt denne «hjelpen» fra SE til kommunekassa for «Kreativ finansiering». Jeg opprettholder uttrykket. Jeg opprettholder også at styret ikke har gjort «det beste» for SE. Det har heller deltatt i å svekke det økonomiske driftsgrunnlaget for selskapet. Egenkapitalen er sterkt redusert.

Men, gjort er gjort. Nå skal det snart velges nytt styre. Da bør kommunestyremedlemmer ikke velges inn i styret for SE. Da vil vi få et redeligere styresett uten den store direkte bindingen mellom styret og generalforsamlingen. Hvem skal ellers kontrollere styret når styremedlemmene også har sterk innflytelse i generalforsamlingen? Farlig sammenblanding kan ligge nær. Følg oppfordringen fra Rydsaa og Berset. Men fremfor alt: La ikke velgerne miste tilliten til politikerne sine gjennom bortforklaringer og utenomsnakk.

SIGBJØRN LYNGSTAD