La oss først og fremst få det åpenbare ut av veien; De første årene i Ålesund kommune har vært preget av flere negative endringer. Kutt i helse, skole og attpåtil høyere kommunale avgifter er et uheldig skifte for alle. Men kutt og nedskjæringer i helse og skole er ikke ukjent for innbyggerne i gamle Haram, der det også var flere runder med kutt og nedleggelser i både skole og helse tidligere år. Det er aldri hyggelig med slike runder, men en kommune må leve etter prinsippet «tæring etter næring» uavhengig av om det er nye Ålesund eller gamle Haram. Kommuneøkonomien er stram og skal vi unngå å havne på Robek-lista som vil føre til at vi mister evnen til selvstyring krever det vanskelige prioriteringer.

Harald Nordang argumenterer igjen og igjen for løsrivelse av Haram på grunnlag av kostnaden ved et kloakkrenseanlegg på Kvasneset. Selvfølgelig skal vi i gamle Haram være med på å betale for dette, på samme måte som at en innbygger på Hessa i dag er med på å betale de årlige kostnadene for Nordøyvegen og vårt nye tjenestehus i Brattvåg. Dette argumentet som blir gjentatt i hvert eneste innlegg fra HUAÅ anser jeg som svært billig politisk retorikk som utelukkende spiller på frykt og negative følelser. Det er dessverre slik argumentasjon HUAÅ har gått over til i den siste tiden. Når de blir møtt med stadig nye argumenter for å bli værende i Ålesund fra forskjellig hold spiller de på følelser som frykt, nostalgi og vridninger på vedtatte sannheter.

Jeg nevner blant annet Hamnsundsambandet. HUAÅ har i den siste tiden blitt møtt med argumentet om at skal vi ha mulighet til å realisere dette sambandet er det størst mulighet gjennom å være en del av Ålesund. Da snur HUAÅ på hele logikken og hevder at det er like stor mulighet for realisering om det er både Haram og Ålesund som ønsker dette, fordi det da er to kommuner og ikke bare en. Når prosjektet Nordøyvegen stod i fare for å havarere stilte nye Ålesund kommune opp med både stemmer i fylkestinget og garanterte for 200 millioner i kapital for å realisere prosjektet. Er det realistisk at Haram kommune med sine 9000 innbyggere skal danne et økonomisk fundament lignende det som ble krevd for Nordøyvegen for å realisere Hamnsundsambandet? Eller skal Haram gjennom fortsatt å være en del av Ålesund forsøke å samle slagkraften den nye regionkommunen har med sine 68 000 innbyggere og deretter ta fatt på prosjektet?

I tiden som kommer må vi forsøke å se forbi politisk retorikk som spiller på følelser og nostalgi knyttet til det som var før eller utfordringer vi har i dag. Følelser har en tendens til å forandre seg over tid, men valget om å bli værende i Ålesund eller stå alene vil vi og generasjonene etter oss måtte leve med i lang tid fremover. Harald Nordang og resten av herrene i HUAÅ, som ifølge deres egen nettside er innehavere av hedersbetegnelsen «patriotkapital», håper jeg holder seg til saklig argumentasjon som tar for seg hvordan vi kan skape et best mulig samfunn i fremtiden.

Adrian Holmeset,Styreleder i Vi som vil være i Ålesund