Da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sykemeldte seg på grunn av depresjon i 1998 var det en historisk hendelse. Det var nærmest uhørt at en fremtredende leder kastet inn håndkleet på grunn av sin psyke. Tradisjonelt har psykiske lidelser vært bortgjemt og skjult, gjerne henvist til den private sfære.

Depresjon har senere blitt en folkesykdom. Ifølge Verdens helseorganisasjon blir sykdommen den nest mest vanlige årsaken til uførhet innen 2020, kun slått av hjerte- og karsykdommer. I motsetning til Bondevik er det mange som verken har nettverk eller økonomi til å takle slike livsfaser. De aller fleste må klare seg selv med hjelp av noen få pårørende.

Medisinfrie tilbud

Noen står også helt aleine, og da er det krevende å vente i måneder for å få time hos psykolog. For de aller fleste er private løsninger alt for kostbart. Denne mangelen på terapeutiske løsninger gjør at man tyr til medisiner mot selv milde depresjoner. Det er både unødvendig og inhumant.Vi mener alle bør ha tilgang på psykolog og behandling som ikke innebærer medisiner. Vi har ingenting imot medikamenter, men det er oppsiktsvekkende at det ofte ikke eksisterer noe alternativ. Mental Helse krever lokal innsats for å få til medisinfrie tilbud til alle som ønsker det.Hva slags planer har partiene for få til dette?

Unge

Vi kan gjøre mye for å hjelpe de unge før problemene utvikler seg. Helsesøsterordningen er sentral i arbeidet med å fange opp og håndtere unge med psykiske helseutfordringer. Slik forebygging er noe vi vet fungerer. Derfor krever Mental Helse at kommunen trapper opp innsatsen i skolehelsetjenesten.

Videre mener vi at kunnskap hjelper, og at åpenhet om psykisk helse er en av vegene til et bedre samfunn. Derfor arbeider vi sammen med Mental Helse Ungdom om å innføre et eget fag om psykisk helse i skolen. Vi tror at psykologi og livskunst på pensum kan bidra både i kampen mot mobbing, utenforskap og for den enkeltes evne til å håndtere vanskelige følelser.Er partiene villig til å innlemme psykisk helse i skolen, og hvor mye skal de satse på skolehelsetjenesten?

Eldre

I den andre enden av skalaen finner vi de eldre. Det er først nylig samfunnet har begynt å ta seniorenes mentale helse på alvor. Forekomsten av alvorlig depresjon blant mennesker over 65 år er dobbelt så høy som i den øvrige befolkning. Forskning viser at nær en tredjedel av eldre sykehjemspasienter opplever former for depresjon, og forekomsten er spesielt høy blant personer med demens.

Eldres psykiske helse har lenge vært en underkjent del av eldreomsorgen. Det har altfor lenge vært slik at vi plasserer våre eldre på hjem uten tilstrekkelig bredde i oppfølgingen. Derfor krever vi at kommunen legger til rette slik at enhver har tilgang på meningsfulle aktiviteter. Vi mener at alle med psykiske helseutfordringer skal ha tilgang på konstruktiv helsehjelp, og at dette også må gjelde eldre mennesker.

Hvilke planer har partiene for å håndtere og forebygge den psykiske helseutfordringen hos eldre?

Kjell Magne Bondevik ble bedre etter god behandling og hvile. Det samme gjelder heldigvis også mange andre. Men for vanlige folk er tilgangen på psykisk helsehjelp fortsatt altfor dårlig, og tilbudet snevert. Det kan våre lokale politikere gjøre noe med.

For én ting er helt sikkert: Psykiske helseutfordringer løses lokalt.

STIG ÅLGÅRDSTAD,

Mental Helse Sykkylven