Legevaktsamarbeidet med en rekke kommuner hvor Vestnes er med har sviktet ved flere tilfeller og mange er bekymret. Jeg har sett på utviklingen innen legetjenester med bekymring over lang tid og dette føyer seg inn i rekken med uønskede hendelser. Jeg mener det nå er på tide å stille spørsmålet om selve legegjerningen har kommet litt for mye i skyggen av den kommersielle utviklingen innen helsevesenet?

Sjukehusa er et kapittel for seg hvor det har blitt god økonomi i å skrive ut pasienter før de er friske osv., dette er sykt spør du meg.

Fastlegene bedriver en form for hodetelling og ganger med gebyr og bedriver dermed til stor del «brannslokking» ved å slukke småbranner, passer på tiden sånn at når 10–15 min. er gått begynner mange av dem urolig å se på klokken, neste pasient må inn. Med en slik ordning er det lite tid til å se hele mennesket og dette går spesielt utover de eldre som ofte har ett mere sammensatt og komplekst sykdomsbilde. Har du flere plager får du ofte beskjed om å bestille ny time, timen må også helst bestilles via SMS for det kreerer også inntekter (8 kr x 2–3 med kvitteringer som også pasienten betaler). Som eldrerådsleder har jeg fått mange henvendelser fra eldre som er fortvilet for at de ikke får bestille legetime på tlf. da de blir bedt om å sende SMS som flere av dem ikke er kjent med bruken av! Jeg har ved flere tilfeller når jeg tar opp ting som er kritikkverdig blitt fortalt at jeg må huske på at fastlegene er sjølstendig næringsdrivende og at kommunen bare leier ut lokalene. Legene må gjerne ha høye inntekter men når det begynner å gå på pasientsikkerheten løs er det stopp fra min side!

Det at Vestnes legesenter inntil ganske nylig hadde telefonstengt for lunsj i en time viser også at de har fjernet seg fra det som er det primære; Nemlig å gi innbyggerne i kommunen en så god lege/helsetjeneste som mulig. Lunsjstengt på det tidspunkt av dagen hvor folk flest som er på jobb/skole har en ledig stund til å ordne private saker? Fastlegene har også forhandlet seg fram til meget gunstige ordninger med hvor mye de skal/kan jobbe vakt/netter/helg etter visse alderstrinn og dette er hovedårsaken til at det er vanskelig å få til legevakt innad i vår egen kommune innen rimelighetens grenser økonomisk sett.

Ordningen med kommunelege som skal medvirke til å gi kommunenes innbyggere rundt om best mulig helsetjenester og gi råd til administrasjonen om helserelaterte spørsmål er ofte (også i Vestnes) selv fastleger og dermed sjølstendig næringsdrivende og jeg spør om dette er godt nok?

Harald Tom Nesvik Frp og Avdelingsoverlege Ole Johan Høyberg var ute med innlegg i media på forsommeren under vignetten «Riktig legemiddelbruk for eldre», dette hovedsakelig på sykehjem. Mange blir overmedisinert og feil medisinert da de ikke har nok legetilsyn til å få en god nok oversikt konstaterer de. Jeg er veldig enig i bekymringen deres men mener problemet er mye større enn som så med tanke på alle de som ikke opplever å bli så gamle at de kommer på sykehjem ved at de blir feilbehandlet og «ikke behandlet» for alvorlige sykdommer som ikke blir oppdaget i tide!

Høyberg spør om det er fylkeslegen som skal stå for kontrollen med legemiddelbruken? Det må det gjerne være for min del og heller det enn at fylkeslegen bruker sin tid på trafikksikkerhets arbeid med tilbakekalling av førerkort fra grupper i samfunnet som ikke står for ulykkene i trafikken. Det er også uten tvil langt flere uønskede hendelser og dødsfall i helsevesenet enn i trafikken som fylkeslegen burde ta grundigere tak i, bare for å ha nevnt det! For ordens skyld vil jeg til slutt sterkt understreke at jeg kun kritiserer systemer her i mitt innlegg og absolutt ikke enkeltpersoner som måtte inneha de stillinger jeg er innom!

Vi i Pensjonistpartiet stiller liste i Vestnes og Molde i tillegg til fylkestinget og om du ikke har bestemt deg ber jeg om at du vurderer å gi din stemme til noen som har meninger og som våger å ta opp kritikkverdige forhold også når det ikke er valg.

DAGINN WIIK

1. Listekandidat Vestnes Pensjonistparti og på fylkestingslisten.