10 millioner strekker ikke til for å ruste opp Mattilsynets 28 avdelinger. Det bidrar mest til å parkere debatten og skyve problemet under teppet igjen, der det har vært lenge – godt hjulpet av Mattilsynets ledelse som har fornektet problemet. Bare to uker før varslersaken bedyret seksjonssjef på dyrevelferd at Mattilsynet prioriterer oppfølging av bekymringsmeldinger og kronisk dårlig dyrehold. Like etterpå kom sannheten fram. Mattilsynet reiser nesten ikke på tilsyn lenger. De må nedprioritere selv alvorlige bekymringsmeldinger. De vet om steder der dyr lider, men de rekker ikke å dra på tilsyn.

Behov for tilsyn

Tilsynsaktiviteten til Mattilsynet er redusert med 70 prosent de siste årene. Bare rundt 10 prosent av bekymringsmeldingene følges opp med tilsyn, og da er mange alvorlige bekymringsmeldinger valgt bort. Samtidig er det avdekket regelbrudd i over halvparten av de inspiserte dyreholdene i år. Det viser at behovet for tilsyn er stort.

Krise for dyra

Mens vi snart går inn i årets største fråtsefest og folk bruker milliarder på julegaver som ingen trenger, fortsetter lidelsene for dyr. Det ville ikke vært krise om forbruket ble redusert i jula og om noen av de tusen julelys ble slukket for å spare strøm. Men det er krise at dyrene ikke får hjelp når de lider, at de ikke får nok mat, ingen hjelp når de er syke eller skadet, og at de ligger hjelpeløse og dør i binger og båser. Det er også krise for titusener av hjemløse katter i Norge og for millioner av hjemløse hunder i utlandet, som fryser og sulter og mangler alt. Det er mange vi burde ødsle vår overflod på, i stedet for å bruke den på oss selv.

Det svakeste leddet

Dyrene er det svakeste leddet i samfunnet, og behandlingen av de svakeste viser hvordan det står til med moralen og medfølelsen. Vår enorme rikdom til tross – det faller bare smuler på dyrene, mens milliarder deles ut i velferdsgoder for mennesker. I statsbudsjettet for 2022 er dyrene ikke nevnt med et ord. Mattilsynet er tilgodesett med bevilgninger til digitalisering og deling av data i matkjeden, men ingen midler er øremerket tilsyn med dyrevelferd. Dyrene er igjen glemt.

Dyretilsyn

En tiendedel av milliardene som nå inngår i krisepakken til folket kunne gjort Mattilsynet i stand til å gjøre jobben sin, eller helst – opprettet et eget dyretilsyn som ikke er styrt av næringsinteresser. Vilje hos myndighetene og ledelsen i Mattilsynet til å prioritere dyrevelferd kunne satt dyrevernsnemndene i funksjon igjen, slik at tilsynet med familiedyr og gårdsdyr kunne gjenopptas. Det er ikke mye vi ber om på dyrenes vegne – bare en liten del av potten og vilje til å rette opp i det som nå er en skandaløs mangel på dyrevelferd i ett av verdens rikeste land.

«En nasjons storhet og dens moralske fremskritt kan måles etter hvordan den behandler sine dyr», sa Mahatma Gandhi. Det sier litt om samfunnet vårt når det fortsetter å nedprioritere dyr og ignorere lidelsene deres, selv etter grundige avsløringer om hvordan de lider. Dyrene har også fortjent en krisepakke, og de trenger den mer enn noen andre.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

-------------------------------------------