Trygve Slagsvold Vedum er glad i griser. Det visste vi kanskje fra før. Nå fikk han sagt det igjen, men det sa ikke så mye om Senterpartiets klimapolitikk. Likevel litt bedre forberedt på dette enn under NRK-debatten tidligere i august. Sliter mer med å finne sin plass mellom Ap, SV og Rødt på fordelings- og skattepolitikk. Det skal mer til enn dette å snu nedturen på meningsmålingene.

Audun Lysbakken er klimakuttenes Egon Olsen – «han har en plan». Han var godt forberedt på det som møtte ham i denne debatten. Med utsagn som «at det vi trenger er en sluttdato for, er Frps innflytelse i klimapolitikken» sørger han for sitatene som folk husker. Han er heller ikke skyggeredd i skatte- og fordelingsspørsmålene.

Erna har hatt bedre debatter en denne. Hun jobber hardt i innspurten av valgkampen for å gjøre Høyre til et troverdig miljøparti. Forvarer uten å blunke høyere bensin og dieselpriser som et resultat av økt CO₂-avgift. Kommer seg greit gjennom klimadebatten, men sliter langt tyngre med skattedebatten. Har problemer med å gi gode svar på de økte sosiale forskjeller. Endte opp med å bruke Gini-koeffisienten, saom bevis på at ulikheten ikke har økt like mye som venstresiden påstår. Den er det bare folk i SSB som vet hva er.

Venstre har klatret litt på meningsmålingene etter at klima kom på dagsorden. Melbys klimabudskap ligger etter hvert så tett opp mot Høyres politikk at det er slett ikke sikkert folk ser forskjellene. I skattedebatten var budskapet at røde tall gjør at næringslivet ikke klarer det grønne skiftet. Blir stående og skrike i munnen på Rødts Bjørnar Moxnes. Det fungerte dårlig.

Når du har en rødgrønn statsminister i magen, kan du ikke ta magen for full – verken på klimagrep eller skatteskjerpelser. Den balansen klarer Jonas Gahr Støre. Han framstår tydelig på klimabudskap, løftet om moderasjon i skatteskjerpelser, fordeling og de private tilbydernes plass i helsevesenet, men sliter med å få ut Arbeiderpartiets kjernebudskap.

Kjemper hardt for å få ut KrFs hjertesaker. Ropstad prøver få inn kontantstøtte og familiepolitikk uavhengig av tema. Fikk inne et stikk til Senterpartiet i klimadebatten med å vise til at det en sektor skal slippe av kutt vil bli lempet over på de andre. Kom mer på offensive i debatten om helse og bruken av private aktører i helsetjenestene. Alt i alt en av de bedre debattene vi har sett Ropstad i så langt i denne valgkampen.

Det skal godt gjøres å klare å nevne alle kraftavhengige, ensidige industristeder i landet en setning. Det klarte Rødt-lederen når temaet var klimapolitikk og vegen ut av oljealderen. Her blir det litt mye paroler og litt få argumenter. På skatt, fordelingspolitikk og et offentlig helsetilbud står han på litt tryggere grunn.

Une Bastholm var en av vinnerne i klimadebatten under NRKs partilederdebatt. Nådde ikke like godt gjennom denne gangen på det som er hennes hjemmebane. Det er her hun må sette ballen, for når temaet blir skatt, fordelingspolitikk og helsetjenester er hun ikke like sikker i frasparket. Her faller hun mellom opptil flere stoler.

Frir høylytt til klimaskeptikerne. Det er ingen liten gruppe. Listhaug framstår som den store forsvareren av billigere bensin og diesel og med et høyt og klart ja til olje. Vi er usikre hvor bra det er for klimaet på kloden, men det kan være et godt trekk for å løfte Frps oppslutning fram mot valget. Sliter mer i debatten om skatter og avgifter. Ble satt kraftig på plass av Vedum i saken om økte avgifter. I sum en sterk debatt av Listhaug.