I samfunnsperspektiv bør vi kanskje si at «det er billigere å forebygge enn å reparere». Det er vel større sjanse for at det på den måten blir bedre forstått.

At Ålesund kommunes økonomi er kjørt bør være en velkjent sak, og det er fokus på kuttene i grunnskolen. Det vises bl.a. til Spjelkavik ungdomsskole som ikke oppfyller lærernormen. Det er flere skoler i kommunen som ikke oppfyller denne, og det er bekymringsverdig at kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal forsøker å glatte det hele til ved å vise til at Ålesund kommune samlet oppfyller lærernormen. Det blir ikke bedre for elevene ved én skole at en annen skole oppfyller lærernormen. Avviket er der fortsatt!

Videre sier han at det rettferdighetsprinsippet vil være avgjørende for ressursfordelingen mellom skolene. Hvilket rettferdighetsprinsipp? Er det rettferdig at elevene ved enkelte skoler skal få et dårligere tilbud enn andre?

At vi ser konturene av en grunnskole med færre voksne samtidig som VG presenterte en skremmende og trist sak om ungdomsmiljø i Molde, er skremmende. Det er nå vi trenger en klar strategi om hvordan forebygge på bredt grunnlag – helsemessig og samfunnsmessig. Jeg tviler på at å redusere antall årsverk er veien å gå.

Ålesund kommune har i noen år hatt en såkalt SLT-koordinator. SLT betyr samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. Vi finner informasjon om denne stillingen på kommunens nettsider, og ser dessverre også at stillingen for tiden er vakant. Selv om stillinga er vakant kan vi fortsatt lese at Ålesund kommune har beslutta å være en SLT-kommune – og vil bruke SLT- modellen for det forebyggende arbeidet. Hvem har oppgavene som tilligger stillingen selv om stillingen er vakant? Beskrivelsen er sist endret i 16.6.2020, i god tid etter kommunesammenslåinga.

For noen år siden valgte politikerne i daværende Ålesund kommune å legge ned utekontakten. Når ungdomsskoler blir tvunget til å redusere antall stillinger, eller for å si det på en annen måte, redusere antall voksne, blir det færre voksne som kan se ungdommene som har behov for å bli sett. I tillegg blir det færre voksne som ungdommene kan gå til når de trenger en samtalepartner utenom familien.

Slik mange unge opplever hverdagen i dag, vil det være særdeles viktig å ha voksne som er tilgjengelig og lydhøre for det barn og ungdom har på hjertet. Vi kan ikke tillate at det som i mange tilfeller kan være en nødvendig sikkerhetsventil blir tatt vekk.

Hvor vil Ålesund kommune med et fraværende, i beste fall svært redusert, forebyggende arbeid?

Innledningsvis skrev jeg at «det er billigere å forebygge enn å reparere». Det er noe byråkrater og politikere bør legge seg på minne.

Ja det er en vanskelig situasjon, men det er definitivt ikke rettferdig å sende regninga inn i fremtiden.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!