Det fantes en tid da påskeutrustningen til oss nordmenn besto av et par ski, staver, en rød anorakk og nikkers. I sekken var vi godt forberedte om vi pakket kakao, appelsin og Kvikk Lunsj. Vi liker kanskje fortsatt å tenke på den norske fjellpåska slik, men sannheten er at vi har forandret vanene våre temmelig mye de siste årene.

Flere mener at nordmenns tradisjonelle langrennstur er i ferd med å bli byttet ut med toppturen. En av dem er frikjører Karsten Gefle. Han uttalte i portrettet Helgapraten lørdag 12. mars at «Opplevelsesturisme og toppturer er bare i startgropa». Folk ønsker trim og nye erfaringer når de har fri. Å gli rolig bortover vidda på langrenn er ikke lenger nok for mange.

Gefle jobber med å få flere toppturturister til Sunnmøre, og var pådriver for å få Fri Flyts toppturfestival High Camp hit forrige helg. Arrangementet ble utsolgt allerede før det hadde begynt. Pågangen bekreftet at interessen for toppturer er stor.

Topp med tur

Også Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS, mener at mange, bytter ut langrennstur med topptur. Kristiansen representerer rundt 90 prosent av den norske sportsbransjen. Mot slutten av vintersesongen i fjor sendte han ut informasjon der han blant annet påpekte at sportsbransjen i 2015 hadde en 20 prosents økning i salg av utstyr til toppturer sammenlignet med sesongen før.

Kristiansen trakk fram mestringsfølelse kombinert med naturopplevelser, fart og spenning som forklaring på interessen for toppturer.

Det er imidlertid ikke bare de kommersielle aktørene som ser en endring. Også Den Norske Turistforening (DNT) meldte etter påska i 2015 at overnattingstallene deres hadde økt med 20 prosent fra året før, og fortalte at pågangen var særlig stor fra folk som vil på topptur.

Deg og meg

Når hvermannsen legger ut på topptur betyr det i praksis at langt flere kan utsette seg for å havne i et skred eller i andre krevende situasjoner som ikke er like sannsynlige på den tradisjonelle langrennsturen. Da gjelder det at vi er forberedte på å kunne hjelpe oss selv og andre.

Vår endring i bruken av fjellet er en av grunnene til at DNT og Røde Kors rundt påsketider i fjor starta en revidering av fjellvettreglene. Ålesunder, fjellklatrer og polfarer Cecilie Skog satt i ekspertpanelet som presenterte de nye reglene i midten av februar. Da la hun blant annet vekt på at man bør ha med seg en vindsekk når man legger ut på tur. Denne kan sikre deg le om du skulle trenge det.

I de nye fjellvettreglene er det også lagt mer vekt på skredfare. «Ta hensyn til vær- og skredvarsel» er den nye ordlyden i regel nummer tre. Røde Kors og DNT ønsker å innarbeide en forståelse av at skred er noe som kan skje deg og meg, nær sagt hvor som helst. Skred rammer ikke bare ekstremsportutøvere.

Fjellvettreglene er ment som et enkelt utgangspunkt. Et internettsøk kan gi deg mer omfattende råd om hva du bør ha med deg på topptur. Utstyr som skredsøker og søkestang, spade, sølvduk, sølvteip, ekstra trinse, stegjern og hodelykt er bare noen av tingene som nevnes som nødvendig. Med den trendy interessen for toppturer ser derfor utsiktene for sportsutstyrsbranjen lyse ut.

Til fjells

TNS Gallup gjennomførte nylig en undersøkelse på vegne av NHO reiseliv som viste at åtte av ti som skal på påskeferie i år, blir i Norge. En stor del av disse vil bruke fridagene til fjells på ski.

Røde Kors håper på å få en reprise av påska i fjor, som var den første siden 2006 uten dødsfall i fjellet. Skal det målet nås forutsetter det at vi forstår at vi ikke er født eksperter selv om vi er født med ski på beina. Du fortjener smekk uten vindsekk. Men du må kunne å bruke både den, kompasset og skredsøkeren. For godt utstyr har liten nytte om vi ikke vet hvordan det funker. Ha ei god, trygg, påske.

Kilder: DNT.no, Sunnmørsposten, NTB, siste.no, friflyt.no, vg.no, dagbladet.no, abcnyheter.no, ut.no.