Like sikkert som at statsbudsjettet legges fram kommer Norsk kulturindeks hver høst. Indeksen, som er utarbeidet av Telemarksforsking, har de siste seks årene presentert en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner, regioner og fylker.

For oss som er kulturinteresserte, og mener at kultur er en viktig del av samfunnet, er indeksen interessant lesning. Og for oss som bor i Ålesund er det gledelig å kunne registrere at kommunen, for hvert år som går, får en bedre plassering på indeksen.

Her finner du kommentarene i Sunnmørsposten!

I år havner Ålesund på en 27. plass over landets kommuner, mot 36. plass i fjor. Det første året kulturindeksen ble utarbeidet, i 2011, hadde Ålesund en 49. plass.

Ved en bedre plassering på kulturindeksen blir inntrykket til mange som bor i og rundt Ålesund bekreftet – at byen har et stadig bedre kulturtilbud. Dette gjør seg gjeldende innenfor nesten alle kulturelle felt.

Sistnevnte er for øvrig en institusjon som tilsynelatende altfor få har oppdaget. Det er som om byens befolkning ikke riktig har skjønt at vi har kvalitetsteater av ypperste klasse på vår egen dørstokk.

Summa summarum syder det av aktivitet i Ålesund. Kulturtilbudene jeg her har nevnt kommer på toppen av allerede etablerte institusjoner.

Likevel er vi mange plasser under Molde på kulturindeksen. Molde ligger i år på niendeplass, mot åttendeplass i fjor og fjerdeplass i 2011. Men ærlig talt, hvem er det egentlig som tror at Molde er en bedre kulturby enn Ålesund?

Grunnen til at det ser slik ut i kulturindeksen er kriteriene som brukes for å utregne den. Molde har blant annet en større andel sentrale tildelinger enn Ålesund. Slik kan bildet bli skjevt. Også andre parametere kan lage et skjevt bilde av virkeligheten. I fjor ble for eksempel Ålesund rangert langt ned i indeksen som konsertby. Grunnen var at Momentiums billettsystem Tikko ikke var med i målingen. Etter at Sunnmørsposten gjorde Telemarksforsking oppmerksomme på dette, er bildet i år rettet opp. Vi rager nå som den 15. beste konsertbyen i Norge.

Ante Giskeødegård: – Kulturindeksen har null verdi i forhold til konserter i Ålesundsregionen

På tross av sine svakheter er kulturindeksen likevel en viktig pekepinn på hvordan det står til i Kultur-Norge. Jeg, og mange med meg, håper at Ålesund kan fortsette å klatre på indeksen. For foreløpig er kommunen selv, og da peker jeg på den offentlige delen av kommunen, bastet og bundet i form av Robek. Heldigvis har vi vår avdøde rike onkel, Kjell Holm, å støtte oss til.

Etter 2019 forventes det at også det offentlige bidrar mer inn mot kulturlivet i byen. Da kan kulturståda bli enda bedre enn den er i dag. Men allerede nå er én ting klart: De som fortsatt støtter seg til omkvedet «det skjer ingenting i Ålesund», kan gå og legge seg.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!