Kampen om velgerne er vunnet, nå gjenstår det å inngå fredsavtaler med KrF og Venstre. En flytting av Sylvi Listhaug vekk fra jobben som innvandringsminister kan bli Erna Solbergs håndslag til de to partiene. Det vil skape et ramaskrik blant Listhaugs tilhengere, men den prisen tror vi Erna Solberg er villig til å betale for å sikre regjeringen levelige forhold på Stortinget.

Rød klut

Listhaug er som en rød klut for de to sentrumspartiene. Når KrF og Venstre sier de ikke kan sitte i regjering med Frp, er det Listhaug de peker på hver eneste gang. Det kan Solberg gjøre noe med, men det forutsetter at Listhaug blir flytta oppover i systemet.

Hun kan bli næringsminister eller helseminister, litt etter hvilke av de to departementene Høyre er villige til å gi fra seg. Begge disse departementene er å regne som høgere på rangstigen enn innvandring og integrering. Men det er også to departementer de er langt vanskeligere å profilere tydelig Frp politikk fra. Om Listhaug selv ønsker en slik flytting er vi usikre på. Men her er det Erna Solberg som har siste ordet, og det er heller ikke sikkert Frp-leder Siv Jensen motsetter seg det.

Tiden inne

At det kommer en runde med ommøbleringer i regjeringen er noe mange forventer. Erna Solberg har gjort små endringer gjennom de fire årene hun har vært regjeringssjef. Når valget nå er unnagjort kan tiden være moden for et større skifte av mannskap. Om det kommer før eller etter at statsbudsjettet er lagt fram gjenstår å se.

Men også på Stortinget har Frp en plass som må fylles. Harald Tom Nesviks gamle jobb som parlamentarisk leder er ledig. Dette blir en nøkkelposisjon, og den må besettes av noen som snakker godt med KrF og Venstre. Det er det ikke flust av i Frp. Tidligere generalsekretær i partiet, og nå finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi blir pekt på som en mulig arvtaker etter Nesvik.

Dale som sjef

En annen kan være Jon Georg Dale. Han har rett nok aldri sittet på Stortinget som representant, men som rådgiver i stortingsgruppa gjennom en rekke år kjenner han arbeidsformen i Stortinget godt. Men det viktigste er at han er en mann KrF og Venstre liker forholde seg til.

Vi tror Dale er en kandidat til denne jobben.

Nesvik comeback

Skulle Dale bli hentet inn som parlamentariske leder kan det i samme slengen åpne seg hyggelige muligheter for Harald Tom Nesvik. Det er ennå lenge til han skal tiltre som fylkesmann og ingen trenger tvile på at Nesvik kunne tenkt seg noen år som statsråd om muligheten byr seg.

Slik det er i dag er Møre-kvoten i regjeringen brukt opp, men med Dale tilbake på Stortinget, kan åpningen komme.