Prisene deles ut neste fredag, og vi er fortsatt åpne for gode forslag fra leserne.

I fjor gikk idrettsprisen til Karsten Warholm, kulturprisen til Ingrid Helene Håvik i Highasakite og hedersprisen til Elizabeth Hoff som leder Verdens helseorganisasjon sitt nødhjelpsarbeid i Syria. De tre er ikke bare lokale helter, men også internasjonale stjerner på hver sine områder. De viser at hvert enkelt menneske kan utgjøre en stor forskjell.

Juryer

Den aller første som mottok Sunnmørspostens Hederspris var Joachim Rønneberg i 1995. Rønneberg, og de andre prisvinnerne, gjør oss stolte av å høre til i denne regionen. Sunnmørsposten er ikke bare en nyhetsformidler, men også en kulturinstitusjon som skaper tilhørighet. Det har alltid vært juryer som har pekt ut vinnerne av idrettsprisen og kulturprisen, mens vi som hovedregel har hatt avstemminger blant leserne for å kåre hedersprisvinneren. I år lar vi jury også bestemme hvem som vinner hedersprisen. Juryen består av to fra Sunnmørspostens redaksjonsledelse og to tidligere prisvinnere.

Når det gjelder hedersprisen, er vi særlig opptatt av å få fram personer som gjør en uegennyttig innsats. Vi har mange gode navn på blokka, men vil gjerne ha flere.

Skulptur i glass

Prisene som Sunnmørsposten deler ut, er skulpturer i glass og betong, utformet av glasskunstner Cornelia Skuggen. Motivet kan assosieres med natur og arkitektur, jugendhus og sunnmørsfjell, og symboliserer hele regionen vår. Glasskunsten minner oss også om verdien av et gjennomsiktig samfunn, der både det som er godt – og det som er galt – kommer fram i lyset. Det er nettopp dette som er Sunnmørspostens oppgave; å bidra til et åpent og levende demokrati, der innbyggerne får innsyn og mulighet til å påvirke utviklinga. Avisa er tufta på idealer om frihet og likeverd, og et menneskesyn som inkluderer alle. God informasjon er nødvendig for at folk skal kunne engasjere seg.

Lim og lupe

Oppdraget vårt handler også om å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser. Vi skal flombelyse det som er kritikkverdig, slik at det kan rettes på. Vi skal være lupe, men også lim i samfunnet: Limet som får lokalsamfunn til å henge sammen, slik at folk kan bry seg om hverandre, inkludere nye innbyggere, og oppleve fellesskap og tilhørighet. Vi ønsker å framheve det positive, og det gjør vi blant annet ved å dele ut disse prisene.

Hvem mener du fortjener å hedres? Send ditt forslag til hederspris@smp.no innen tirsdag kl. 12.00.