Arrangørene bak The North West gikk høyt ut. «Det skal ikke lages en kommuneplan på Sunnmøre etter dette uten en referanse til Florida», sa ordføreren og lovte at hovedtrekkplasteret Richard Florida, «urbaniseringens superstjerne», skulle komme med skreddersydde anbefalinger for Ålesundsregionen.

De skreddersydde løsningene glimret med sitt fravær da Florida sto på scenen foran en fullsatt sal i Parken kulturhus onsdag formiddag.

Ingen fasitsvar

Den amerikanske professorens teorier har hatt, og har fortsatt, stor gjennomslagskraft verden over. Selv leste jeg Florida første gang under masterstudiet i medievitenskap for rundt 20 år siden. Boken hans, «The Rise of the Creative Class» fra 2002, ga ham stor, internasjonal, gjennomslagskraft. Siden har han moderert og fornyet teoriene sine mye. Han har også innrømmet at han har tatt feil i noen av sine antakelser og teorier.

Slik fremstår Florida som sjarmerende feilbarlig, og i sitt syn på Ålesundregionen var han klar på at han ikke sitter på fasitsvarene.

Hvor vil folk bo?

Det han presenterte til publikum var sin historiske oppdagelse om at den konvensjonelle teorien om at folk drar dit jobbene er, ikke stemmer. I stedet velger bedriftene å flytte dit de spennende folkene bor. Nøkkelspørsmålet for vellykket urbanisering blir derfor: Hvor vil folk bo?

Her kommer Floridas fire T-er for utvikling inn: teknologi, talent, toleranse og tilhørighet, eller theoretical assets, som han kaller det. Sistnevnte handler om å dyrke det autentiske ved stedet man bor på.

Ålesundsregionen har det meste som trengs, sa Florida. Vi har fantastiske, naturgitte, omgivelser, vi har talent- og teknologifabrikk i form av universitet, vi har mulighet for å komme oss til andre steder raskt (én time med fly til Oslo) og vi har et bysentrum med urbane kvaliteter.

Det vi trenger, sa Florida, er regionalt samarbeid. Og slik sett ble foredraget hans en gavepakke til oppdragsgiveren Ålesundsregionen.

Hvordan?

Greit nok, men har vi ikke hørt dette før? At vi skal være tolerante, satse på utdanning, innovasjon og autentisitet, er i et norsk perspektiv selvfølgeligheter.

Dessuten: vi fikk ingen forklaring på hvorfor land som Kina, India og flere afrikanske land, der verdier som toleranse har bunnscoring, er blant verdens raskest voksende økonomier.

Florida svarte heller ikke på det problematiske miljøaspektet ved at folk (gjerne folk tilhørende den kulturelle klassen, som han selv) forflytter seg med fly «mellom byene». Og han sa ikke noe om hindringer eller muligheter som ligger i politiske føringer. Hadde han gjort det, ville foredraget vært mer skreddersydd til norske forhold og Ålesundsregionen.

Det sagt, Florida er en entertainer på scenen, helt klart en kapasitet og har interessante ideer. Men om foredraget var verdt 500.000 kroner er jeg usikker på.