Fotoprosjektet heter Viva la Vulva og er et samarbeid mellom Skeiv Verden og Sex og samfunn. Ideen til prosjektet kommer fra Danmark, der den såkalte Kussomaten ble lansert i 2011. Kussomaten er en slags selfieboks. Inne i den, bak forheng, er det en stol med hull i. Der inviteres kvinner til å sette seg ned og ta en selfie av sin egen vulva. Bildene som blir tatt skal være anonymiserte, og vil bli brukt i opplysningsarbeid. Sannsynligvis blir det også en utstilling av prosjektet, som er støttet av Fond for gode formål.

Komplekser og dårlig sjøltillit

Ok, tenker du kanskje nå, er dette nødvendig, da? Ifølge initiativtakerne er svaret på det et rungende ja. I fjor henvendte nesten 50.000 seg til Sex og samfunn med spørsmål knyttet til kropp, sex og seksuell helse. Daglig leder Maria Røsok forteller at senteret hver dag blir kontaktet av unge som lurer på om de ser «normale» ut nedentil. «Alle er forskjellige, også i underlivet, men likevel har mange en oppfatning av de er unormale, noe som kan gi komplekser og dårlig selvtillit», sier Røsåk til Skeiv Verden.

Målet med Viva la Vulva er å opplyse og styrke kjennskap til kroppen, samt å skape debatt og oppmerksomhet rundt seksuell helse. Slik kan man kanskje knuse myten om «det perfekte underlivet».

Legger seg under kniven

Dette er et prosjekt som i all sin særegenhet er lett å latterliggjøre eller bagatellisere. Selv tenker jeg at vi godt kan se litt humoristisk på Viva la Vulva, men når det er sagt fortjener initiativet i aller høyeste grad å bli tatt seriøst.

Grunnen til det er at usikkerhet knyttet til hvordan man ser ut «der nede» dessverre får alvorlige konsekvenser for noen. «Unge jenter som ønsker intimkirurgi utgjør en bratt stigende kurve», uttalte jordmor Berit Fougner i en artikkel i Sykepleien i januar i år. Hun er bekymret over utviklingen og påpeker et stort paradoks: Intimkirurgi, som norske kvinner får utført frivillig på seg selv, har store likheter med omskjæring av kjønnsleppene, noe som er ulovlig ifølge norsk lov. Fougner understreker at intimkirurgi kan føre til plager og bivirkninger, som mindre følsomhet i underlivet.

I 2017 gjennomførte Helsedirektoratet en kartlegging av omfanget av intimkirurgi i Norge. Den viste at det i 2016 ble utført intimkirurgi på 416 kvinner. Nesten én femtedel av disse kvinnene, 18 prosent, var i aldersgruppen 18–22 år.

Fin nok tiss

Jeg vil fortsatt advare mine barn, og egentlig alle jeg kjenner, mot å ta nakenbilder av seg selv og ha dem liggende på mobilen. Nora Mørk-saka, og en hel rekke andre saker i mediene det siste året, bør være avskrekkende godt som noe.

Men dette prosjektet, det heier jeg på. For kanskje mer enn mannfolka går mange jenter og kvinner rundt og tenker at de ikke har en «fin» tiss. Det er så tragisk, så inderlig trist, å gå rundt og føle seg rar der nede, det stedet på kroppen hvor man mest av alt bør føle seg fjong – akkurat som man er. Jeg kan nesten ikke tenke meg en mer bortkastet bekymring.

Torsdag ettermiddag var det lansering av Viva la Vulva i Oslo. Etter hvert er planen å legge ut på turné over det ganske land. «Vi kommer gjerne til Ålesund om vi blir invitert», sier generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, i en mail til Sunnmørsposten. Gjør de det, er det bare å stige inn i selfieboksen, i opplysningens navn. For hvis dette kan få én eneste kvinne til å droppe å legge seg under kniven for å «fikse» på noe det er helt unødvendig å fikse på, er det verdt det. La trusa falle og plassere deg selv på gullstol – med hull i.

Viva la vulva: Fotoprosjektet skal få flere til å forstå at vulvaer er like ulike som ansikter. Foto: Skeiv verden