Mye tyder på at bystyret torsdag vedtar å melde Ålesund kommune inn i organisasjonen Transparency International (TI) Norge. Som medlem her lover man at virksomheten skal bidra «til felles innsats for åpenhet, integritet og ansvarlighet i samfunnet for å forhindre korrupsjon og misligheter nasjonalt og internasjonalt» (sitat hentet fra nettsiden til TI Norge).

Noe man gjør

Åpenhet er imidlertid noe som må komme innenfra, og her har Ålesund kommune en ryddejobb å gjøre. Åpenhetsindeksen som nylig ble lagt fram fra Pressens offentlighetsutvalg viste at Ålesund gjør det dårlig, med bare 9,5 poeng av 30,5 mulige. Poengene er gitt etter 13 spørsmål om innsynskontroll, hjemmesidesjekk og retningslinjer for publisering i postliste. Ålesund kommune fikk blant annet dårlig poengsum fordi ingen kommunale foretak er inkludert i kommunens postliste og at SMS-er ikke blir journalført.

I forsvarsposisjon

I Åpenhetsindeksen fra Pressens offentlighetsutvalg heter det at både Ålesund og Molde (som også gjør det dårlig med 8,5 poeng) er byer som «burde være godt oppdratt av betydelige lokalavisredaksjoner».

I stedet for å bli «oppdratt» av byens lokalavisredaksjoner tyder saker det siste året på at kommunen går rett i forsvarsposisjon hvis det skrives ting kommunen er uenig i. Ålesund kommune har det siste året klaget både Sunnmørsposten og Nytt i Uka inn for Pressens Faglige Utvalg, men har ikke fått medhold.

Kanskje skal kommunen rydde i eget reir før det klages på rot i andres?

Vær en storesøster

En innmelding i TI vil være et ledd i en slik opprydding. Rådmannen ser innmelding som ett av to alternativer. Det andre alternativet er at den nye storkommunen får bestemme om Nye Ålesund skal være medlem.

Jeg mener at Ålesund kommune ikke bør vente med innmelding til vi har de andre kommunene med på laget. Ved å melde kommunen inn allerede nå sender storesøster Ålesund et signal til småsøsknene om hvor lista skal ligge.

Dessuten: våre naboer, som snart blir en del av samme kommune, gjør det allerede bedre enn oss. Haram, Sandøy og Ørskog har alle 15 poeng i Åpenhetsindeksen, mens Skodje har 12,5. Som storesøster kan ikke Ålesund være dårligst. Begynn med innmelding i TI, og la det være starten på en åpnere kommune.