17. mai:

Få fjortisene med i toget

Tvang funker som kjent dårlig på fjortiser. Men et velment dytt i riktig retning tåler de godt.

Ja, de kan, Hvis de vil: Her er elever fra Skarbøvik ungdomsskole i toget i Ålesund sentrum 17. mai 2017. Foto: Marius Simensen 

Kommentar

Lederen av 17. mai-komiteen i Ålesund, Cathrine Drevik Ekrem, er litt oppgitt over laber deltakelse fra kommunens ungdomsskoleelever i hovedtoget i sentrum på nasjonaldagen. I et intervju med Sunnmørsposten tirsdag uttalte hun passende nok at «sove kan de gjøre en annen dag». Hun viste til at det kan være vanskelig å få ungdomsskoleelever opp av senga for å gå i tog, til noe de strengt tatt ikke MÅ gjøre.


Etterlyser engasjement hos de unge

Ja til tog-tvang for ungdommer på 17. mai

– Jo visst er 17. mai kaos og stress, men vi kan ikke la være å feire dagen i fellesskap. Da må også ungdommene med i toget.

 

Holdning

Få skoler i Norge praktiserer obligatorisk oppmøte i togene på nasjonaldagen. Lederen i 17. mai-komiteen i Ålesund mener at det å få barna til å gå i tog handler om holdning. Barna skal vite hvorfor vi feirer 17. mai, og det trenger de en årlig påminnelse om.

På spørsmål om vi bør tvinge ungdommene våre til å gå i tog, svarer Ekrem: «Vi skal i hvert fall ikke la dem fortelle hverandre at det er tøft å la være, eller la dem tro at det ikke er så viktig. Får vi opp entusiasmen slipper vi tvang»

En jobb for de voksne

Jeg kunne ikke vært mer enig med henne. Det vi voksne må skjønne er at her har vi en jobb å gjøre. Nekter fjortisen å stå opp av senga for å gå i tog 17. mai, er det vi som svikter.

Jeg snakker ikke om pisk, verken i konkret (Gud forby) eller overført betydning. Men vi foreldre har vel nok av lure triks i boka som kan lokke ungdommen opp og ut? Bruk ett eller flere av dem – lokk og lur det du kan, for det fortjener 17. mai.


8. mai:

Derfor flagger vi

Er du en dem som måtte minne deg selv litt på hvorfor flaggene vaier på full stang i dag? Da må du lese dette.

 

I tillegg bør skolene innføre en eller annen form for gulrot. På skolen hvor 17. mai-generalen selv er lærer får den klassen med best deltakelse i toget pizza og is av rektor. Dette er en kjempegod idé til etterfølgelse. Eller hva med rett til avspasering for å gå i tog? Vi foreldre har blitt vant til at barna våre avspaserer for langt mindre viktige grunner, for å si det sånn.

Hvis vi voksne gjør en god jobb her, hvis vi bare lokker lurt lenge nok, tror jeg at vi til slutt vil oppnå noe magisk. Nemlig at våre barn, som egentlig hadde mest lyst til å sove noen 17. mai-er i ungdomstida, til slutt begynner å elske måten vi i Norge feirer nasjonaldagen på. For vi har en helt unik feiring – fri for våpen og soldater, men full av barn, fest, flagg og moro. Det skal vi ta vare på.