Glem fremtidsdystopien, maskinene bare forfremmer oss.

Mannen som ofte beskrives som den største sjakkspilleren gjennom tidene, måtte allerede i 1997 se seg slått i sjakk av IBMs datamaskin Deep Blue.

Denne hendelsen ga næring til dyrkingen av fremtidsdystopier om at kunstig intelligens vil ta over verden. Sjakk ble nemlig lenge ansett som så analytisk, strategisk og komplisert at bare den menneskelige hjerne virkelig kunne forstå, og fullt ut beherske, spillet.

Hva så?

Det var imidlertid en fremtidsoptimistisk Kasparov tilskuerne i Parken kulturhus fikk stifte bekjentskap med. «Jo visst, datamaskinene er suverene når det gjelder å løse problemer, men de forstår ikke hvilke problemer som er de relevante», sa Kasparov. I stedet for å frykte at jobbene våre tas over av maskiner, mener Kasparov: Hva så? De fleste av oss har andre jobber enn våre besteforeldre hadde, og våre barnebarn vil livnære seg av jobber vi ikke engang kan forestille oss hva er i dag. Men det som er så bra, sa sjakkmesteren, er at når maskinene blir smartere, blir vi smartere. Vi blir ikke erstattet, vi blir tvert imot forfremmet.

Fryse på ryggen

Fremtidsdystopi er en egen sjanger i litteratur og kulturlivet, og de siste to-tre årene har det vært mye av den sjangeren. For øyeblikket har vår egen, lokale, forfatter Bjørn Vatne, suksess med sin dystopiske roman «Nullingen av Paul Abel».

En rekke dystopiske TV-serier slår også an, som «Westworld» – serien som allerede etter første sesong ble beskrevet som episk, fantastisk og filosofisk interessant.

Og ja, midt i andre sesong av Westworld kan jeg noen ganger fryse på ryggen og tenke: det er sånn det blir, vi må passe på, passe oss for maskinene.

Derfor var det så deilig å høre Kasparov snakke onsdag. For han har tro på oss, menneskene. Maskinene har ikke følelser, de har ikke kreativitet, og det er vi som bestemmer hvordan de skal brukes, minte han om. Hjelp av maskiner gir oss i bunn og grunn anledning til å være mer mennesker, sa Kasparov. Og sluttet seg til et kjent sitat av Pablo Picasso: «Computers are useless, they can only give you answers!»