Aurdal fikk null drahjelp fra Ap-toppene da hun stilte seg i spissen for å lage en ny storkommune rundt Ålesund.

Slik det ligger an nå vil hun også få null drahjelp i sitt forsøk på å bli gjenvalgt som ordfører.

For i hennes eget parti blåser det motvind fra alle kanter. Det krangles og fraksjoneres fra toppen og helt ned i lokallagene.

I Kristiansund klarte en lage dramatikk rundt renominering av den sittende ordføreren. I fylkeslaget lever fogderikampen i beste velgående.

Splittelsen stikker så dypt at Jon Aasen, i en alder av 67 år, velger å stille som fylkesordførerkandidat for fire nye år for å hindre en nominasjonskamp som sannsynligvis ville endt i drama og folk som trakk seg fra lista til fylkestinget i protest.

«Oppfordrer folk som baksnakker og skaper intriger om heller å være greie og hyggelige», skrev Aps Tove Lise Torve i en statusoppdatering på Facebook nylig. Det sier litt om stemningen.

Til høgere desto verre

Og enda har vi ikke kommet til partitoppen.

Der ser etterdønningene etter Metoo-sakene ikke ut til å ta noen ende. Frp, Høyre og Senterpartiet har hatt drøyere Metoo-saker enn Ap, men blir ikke straffet av velgerne på samme måte.

Det skyldes at koblingene i Ap mellom trakasserings-sakene og de interne maktkampene er så åpenbare.

Støttespillerne til Hadia Tajik og Trond Giske ser på hver sin side ut til å være mer opptatt av å få sin egen kandidat i posisjoner enn å bidra til å få løfte partiet ut av den hengemyra de står i. Når partileder Jonas Gahr Støre forsøker sette ned noen gjerdestolper for hva som er akseptabelt og ikke, ender det i sjukemeldinger og nye medieoppslag.

Slik holdes partiet effektivt nede på en oppslutning på 23-24 prosent.

Med en slik oppslutning hjelper det lite at Aurdal scorer bra på personlig popularitet i hjemkommunen. Også kommunevalg avgjøres av de tunge nasjonale trendene for velgeroppslutning. Og de peker for øyeblikket mot et katastrofevalg for Ap.

Noe som kan føre til et ordførerras. I Trondheim ser partiet ut til å være nærmest i oppløsning. I Oslo fikk det Ap-leda byrådet nylig en elendig meningsmåling.

Nesvik på banen

Ap og Høyre har begge uttalte målsettinger om å vinne de største bykommunene. Nye Ålesund kommune er blitt såpass stor at den er på den lista. Regjeringen bruker jevnlig Ålesund som et eksempel på hvor bra kommunereformen er blitt, og Høyre er meget klare for å få ordføreren på nytt.

I lys av det var det nok et skjær i sjøen for Høyre at Harald Tom Nesvik plutselig bestemte seg for å droppe fylkesmannsjobben og gjøre politisk comeback, men det viser samtidig at prestisjen med å bli ordfører øker med størrelsen på kommunen. Men størrelsen har økt fordi tre tunge Høyre-Frp kommuner er blitt en del av den fra før av temmelig blå byen Ålesund.

Slik må det et lite under til om Aurdal skal klare gjenvalg. Klarer hun det, kvalifiserer det til statue på partikontoret på Youngstorget.