Jeg liker å tro at jeg bor i en åpen, inkluderende og fordomsfri region. Den siste uka har imidlertid dette bildet blitt noe justert av en relativt utbredt skepsis mot Ålesund Pride. Sunnmørsposten har mottatt en rekke leserinnlegg hvor avsenderne er kritiske til arrangementet. I et intervju med Sunnmørsposten forteller dessuten en av initiativtakerne, Maria Mindestrømmen i FRI Ålesund, at folk i Ålesund er «mye mer konservative» enn andre steder hun har bodd.

Det beste for barnet

Skeptikerne er redde for alt mulig. De er redde for en utflytende moral, at vi skal miste grunnleggende verdier, at vi ikke skal leve i tråd med Guds ord, at ekteskapet som institusjon skal gå ad undas og at barn skal lide av å bo i familier der de foresatte har alternative samlivsformer.

Ego-greie

Det er vanskelig å argumentere mot en person som viser til «fleire tiår i klinisk arbeid med barn, unge og vaksne». Likevel våger jeg å spørre både Bruset og andre Pride-skeptikere: Hva er dere redde for, egentlig?

Lytter man til skeptikerne høres det ut som om Pride er en ego-greie der man setter egne behov foran alle andres, også barnas. Og det høres ut som om store deler av befolkningen, hvis vi bare fikk lov, ville foretrukket å leve i polygami, i samkjønnet ekteskap eller i andre former for samliv som i dag er i mindretall.

Feil slutning

Skeptikerne ser ut til å bygge sin frykt på et fundament der tanken er at moralsk aksept av alternative samlivsformer vil føre til en betydelig økt forekomst.

Pride handler om å ha toleranse og aksept for det mindretallet som skiller seg ut. Det handler om å forstå at de ikke skiller seg ut fordi de «får lov», av oss andre, men fordi det er slik de er, i kjernen av seg selv.

I bunn og grunn handler Pride om noe så grunnleggende som å forstå at vi er født forskjellig. Og respektere det.

Et godt fundament

I tillegg mener jeg at det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Det går an å tenke seg at et barn får trygghet i både en mor og en far, selv om en av foreldrene lever sammen med en av samme kjønn. Folk flest vil barna sine det beste, heldigvis. Og folk flest skjønner at barn trenger omsorgspersoner som er ærlige om hvem de er. Så lenge barn kan forholde seg til reflekterte og omsorgsfulle voksne tror jeg fundamentet er lagt for at det skal gå dem godt, uansett samlivsform. Flere forskningsresultater viser også at det går bra med barn som vokser opp med homofile foreldre.

Ålesund Pride sier selv at arrangementet vil markere kjærlighet, mangfold og toleranse. Jeg fatter ikke hva det er å ikke like ved det.