Orda er ikke mine. De tilhører journalist Helene Sandvig. Jeg har fått låne dem, fordi jeg synes de beskriver demensgåta på en treffende måte, også slik jeg kjenner den.

Med røtter fra Moltustranda i Herøy, der moren kommer fra, kjenner Sandvig havskodda som ugjennomtrengelig ødelegger den flotteste sommerdag. Hun kjenner også den snikende, vanskelige sjukdommen som rammer stadig flere blant oss.

Taklet ikke farens demens

Helene Sandvig har lang fartstid som helsejournalist i NRK. Hun har fortalt historier om sorg og fortvilelse, håp og glede. Gjennom dokumentarserien «Helene sjekker inn» har hun på godt og vondt gitt seerne innblikk i institusjons- Norge.

Da faren fikk demens ble alt annerledes. Den erfarende helsejournalisten taklet det ikke. Dilemmaene tårnet seg opp og hun kom aldri så langt at hun klarte å ta den viktige samtalen med faren om sjukdommen hans.

Jeg tror mange kjenner seg igjen i dette og opplever det på samme måte. Møtet med usikkerheten, og den vanskelige sjukdommen, blir så overveldende at de gruer seg for det ubehagelige og utsetter viktige samtaler. Kanskje så lenge at det blir for sent.

En vakker dag har vi glemt demens. Det er målet til Demensaksjonen som denne uka går av stabelen i regi av Nasjonalforeningen for folkehelse. 21. september, fredag denne uka, ble Den internasjonale Alzheimerdagen markert.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Jeg er selv disponert

Ifølge Nasjonalforeningen lever i dag nesten 80.000 mennesker i Norge med demens. De totale kostnadene for samfunnet er på om lag 28 milliarder kroner per år. Fordi befolkningen stadig blir eldre, vil antallet fordobles innen 2040 og utgiftene øke tilsvarende.

Det er på tide å knekke demenskoden. Derfor er Nasjonalforeningens arbeid så viktig. Alle ære til alle dem som denne uka har brukt av tida si til å stå på stands og samle inn penger til demensforskning.

Forskningen har kommet et stykke på veg. Men det er langt fram før det er mulig å stoppe eller bremse demenssykdommer. Lenge til det finnes medisiner.

Dekket på til Odd Grythe

Jeg husker lillebestemor, som vi kalte henne, da hun dro på bytur i tøfler og morgenkåpe. Om hvordan hun dekket opp med sitt flotteste service for å ta imot «besøk» av Odd Grythe og Ivar Ruste fra den populære tv-serien «Husker du?». Og mye verre, lenge før vi forsto, om hvordan hun beskyldte hjemmehjelp og naboer for å ha stjålet både penger og smykker. I seks år levde hun med sjukdommen. Sakte, men sikkert forsvant den stolte dama fra oss. De siste årene levde hun fullstendig i sin egen verden.

Når Helene Sandvig lørdag, gjester arrangementet «Bok & Beat» i Fosnavåg konserthus, er det for å snakke om et vanskelig, men viktig tema. Et tema som angår svært mange av oss.

Andre har fortalt lignende historier før. Men så lenge demensgåta forblir uløst, vil personlige historier som den Helene Sandvig forteller røre og engasjere.