Torsdag denne uka strømmet folk til Moa for å være med på nyåpninga av Moa Amfi. De fleste lar seg begeistre. Internasjonalt preg, majestetisk og flott, imponerende, er ord som blir brukt om nykommeren innen handel.

Selv har jeg vært på flyttefot, fra stor enebolig til leilighet.

Det gjør vondt i sunnmørssjela å tenke på alt jeg har kvitta meg med. Noe har jeg solgt, noe har jeg gitt bort, noe har havna i gjenbruksbutikker og i Fretex-konteinere. Likevel er det ufattelig mye som via Bingsa er borte for alltid.

Opplevelsessenter

Da oppleves det som en vanvittig kontrast at det samtidig åpner 30 nye butikker på Moa. Og flere kremmere skal komme. Neste år forventes det at 1.800 ansatte i nesten 200 butikker fordelt på 100.000 kvadratmeter skal omsette for 3,5 milliarder kroner.

Bibliotek, seks nye kinosaler, møteplasser og «stillesoner» gjør nyetableringen på Moa til noe mer enn bare et kjøpesenter. Når den tradisjonelle butikkhandelen går ned og netthandelen opp, må smarte kjøpesenter-eiere gi kundene noe mer. De skaper opplevelsessenter, slik Olav Thon gjør på Moa.

Får konsekvenser

Når det etableres noe nytt, får det nødvendigvis konsekvenser. Som en følge av nyetableringen kommer butikker til å gå konkurs, både på Moa og i Ålesund sentrum. I tillegg til å konkurrere mot hverandre, vil butikkene på Moa og i sentrum oppleve sterkt press fra butikker på Digerneset i Skodje og fra Devoldfabrikken i Langevåg.

Moa er viktig for Ålesund som hovedstad på Nordvestlandet, sa ordfører Eva Vinje Aurdal da hun sammen med kjøpesenter-kongen Olav Thon åpnet nysenteret. Som politiker er hun opptatt av å finne den gode balansen mellom Moa og sentrum. I dag er det ingen god balanse.

En av de største eiendomsutviklerne i sentrum, Gunnar Haagensen, er ikke snauere enn at han karakteriserer Moa som Øst-Tyskland. Mens utbyggere i bysentrum møter strenge restriksjoner når noe skal gjøres i jugendbyen, er det fritt fram for estetiske krav på Moa, mener han.

Og dermed er den klassiske Moa-sentrum-debatten i full fyr. I vår lille by, hvorfor oppstår denne debatten gang på gang? Jeg tror det er fordi politikerne ikke har en god nok plan å jobbe etter, samme hvor gjerne ordføreren ønsker å finne den gode balansen.

Verst utover bysentrum

Jeg tror dessverre den knallharde handelskonkurransen kommer til å gå verst utover butikkene i sentrum. Et sentrum uten butikker er et dødt sentrum. Det holder ikke med flere spisesteder og et økende antall skjenkestoler, eller om kulturtilbudet er aldri så bra.

Jeg er selv en del av handels-sirkuset. Mitt personlige forbruk illustreres av den siste ukas omfattende rydde- og kastesjau. Derfor skal jeg vokte meg vel fra å fordømme de som legger igjen tusenlappene sine på Moa. Selv gjør jeg det helst i Ålesund sentrum. Til Moa har jeg ikke tenkt meg på lenge.