Der sto der på rekke og rad. Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad. De skulle fortelle folket på direktesendt fjernsyn at landet hadde fått noe så sjeldent som en borgerlig flertallsregjering.

Frp har fått gjennomslag for, starta Siv Jensen, Venstre har vunnet avgjørende seire, fortsatte Venstre-leder Trine Skei Grande. KrF har satt sitt stempel på den regjeringserklæringen, fastslo Ropstad.

Uten entusiasme

Det var meg selv, meg selv og meg selv igjen. Erna Solberg forsøkte å hvelve en høgere himmel over den nye flertallsregjeringen, men hun var sørgelig aleine.

Vi har vært til stede ved presentasjoner av ganske mange regjeringserklæringer. En så totalt mangel på entusiasme og begeistring som dette firkløveret presterte for sitt felles prosjekt har vi ikke opplevd.

Så var da også omstendighetene av det uvanlige slaget. Ropstad kom rett fra et sju timer langt landsstyremøte der han var millimeter unna å bli nedstemt. Venstre-lederen forlot forhandlingen i sinne etter klimakonfrontasjoner med Frp, og i Siv Jensens bakland har kravene om at partiet må ut av regjeringen blitt stadig mer høylytte.

Da er det ikke akkurat tid for de brede smilene.

Sitter trygt

Men den dystre stemningen til tross, Erna Solberg i dag sitter tryggere enn hun kanskje noen gang har gjort. Akkurat nå er det ikke noen som tilsier at hun ikke blir sittende som statsminister fram til valget i 2021. Uten tvil en gedigen seier for Høyre-lederen.

Grunnen til det er at Siv Jensen og Frp er de klare vinnerne etter ukene med dragkamper på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Frp har fått gjennomslag for et tak på hvor mange flyktninger og asylsøkere vi skal ta imot. De har fått beholde taxfreeordningen KrF stemte ned i Stortinget før jul. De har fått milliarder av kroner til å redusere bompengetakstene og garantier om at drivstoffavgiftene ligger fast fram til 2021.

Dette var det umulig for Frp å si nei til, dermed sitter også Erna trygt de neste to årene.

For KrF og Venstre har bundet seg til masten. To partier som er i ferd med å bli avskrevet av velgerne har ikke noen valg. For dem er det bære eller briste fram mot stortingsvalget om drøye to år.

Dramatisk for KrF

Mens en internt i Venstre nøyer seg med å skjelle hverandre ut, ref telefonsamtalen fra Grand om Raja, er KrF faretruende nær en total partisplittelse. Partiet opplever nå at sentrale folk melder seg ut. Samtidig har den røde siden opprettet forumet Drivkraft, en slags nødhavn for desillusjonerte KrF-ere.

Dette er dramatisk for KrF, men ikke for Erna Solberg og hennes regjeringsprosjekt. Hun har fått partiet dit hun vil og hun har klart det som mange mente var en utopi, en bred borgerlig samling fra KrF til Frp. Erna kan bli Høyre-lederen som samla den borgerlige leir, og deretter sendte KrF og Venstre til de evige jaktmarker.