Og da tenker vi spesielt på Therese Johaug. Hun har ikke tapt et distanserenn for hele sesongen, og dersom helsa holder de neste 14 dagene blir Seefeld-VM Johaugs store mesterskap. Bortsett fra på sprinten og lag-sprinten, der hun ikke deltar, kan hun vinne rubbel og bit. Inkludert stafetten, der Norge som vanlig er favoritt.

For en comeback-sesong dette har vært for Therese. Som ikke har deltatt i et internasjonalt mesterskap siden VM for fire år siden. Dopingdommen mot henne ble mottatt med hoderisting i Norge, men med hånlatter og «Hva sa vi» hos mange i utlandet. Som mente at Johaugs bravader måtte komme av kunstige stimuli. Men Therese har uansett slått tilbake, og er tidenes VM-favoritt i de fleste langrennsøvelser for damer.

Smørerne kan avgjøre

Og bør innfri, om de norske smørerne ikke roter det til igjen. Nettopp det har skjedd i altfor mange mesterskap, og det skal være svært krevende værforhold i Seefeld nå. Dårlige ski er det eneste som kan stoppe ekspressen fra Dalsbygda, tror vi.

Men Norge har flere ess å slå i bordet med. I herrelangrenn er selvsagt kometen Johannes Høsflot Klæbo en publikumsfavoritt. Og favoritt på torsdagens sprint. Han kan også vinne andre induividuelle renn, pluss at hans avslutteregenskaper blir verdifulle i herrestafetten.

I kombinert har Jarl Magnus Riiber vært utrolig stabil i årets sesong. Han hopper ikke så godt som tidligere, men har tatt kvantesteg i løypa. Han er blant favorittene i alle fire kombinert-øvelsene. Og hjemme i Ørsta sitter bestefar Gunvald Jarle Sætre og heier på barnebarnet!

Men i herre-hopp sliter Norge. Det er lite sannsynlig at det blir norsk hoppgull blant herrene, stabiliteten er borte vekk. Robert Johansson og André Forfang kan ta medaljer, men gullet ser vanskelig ut.

Gull-Maren?

Men da er det bra vi har Maren Lundby. Hun har vært verdens beste og mest stabile dame-hopper de to siste sesongene, og er klar favoritt til det ene individuelle gullet som deles ut blant hopp-damene. For første gang i VM er det også lagkonkurranse i hopp damer, men Norge har dessverre kun tre gode jenter. Og da ryker laggullet?

Men alt i alt bør dette bli et veldig festlig VM for Norge. Selv om ikke Petter Northug er med. Og vi har jo andre medaljekandidater enn de som er ramset opp over her. Maiken Caspersen Falla er en av sprintfavorittene, for eksempel, og vi gleder oss også til å se ungjenta Kristine Stavås Skistad (for et langrennsnavn!) på sprinten.

Martin Johnsrud Sundby jakter fortsatt på sitt første individuelle mesterskapsgull – kanskje det endelig er hans tur nå? Ingenting hadde vært bedre. Emil Iversen er i sitt livs form, han kan slå til i flere øvelser.

Hos langrennsjentene har Johaug gode lagvenninner i Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, begge er gode nok for medaljer. Men de slår ikke Therese på en normal dag – det gjør ingen utlendinger heller!

Seefeld er en liten fjell-landsby i Tyrol, og det bor kun 3400 fastboende der til vanlig. Men de neste to ukene er det stinn brakke i byen, og nordmennene vil la seg høre. Både før og etter konkurransene.

Seefeldt var også VM-arrangør i 1985. Også da dominerte Norge, med fem gull, fem sølv og faktisk også fem bronse. Og ble beste nasjon.

Det blir vi denne gang også. Om smørerne holder samme kvalitet som våre gullhåp. Nå får vi svaret.

Liker du lese kommentarer fra Helge Skuseth? Her er en til:

Petter Northug har gitt seg, men trønderne har stadig noe nytt å by på. I VM er Emil Iversen (t.v.) og spesielt Johannes Høsflot Klæbo store norske gullhåp. Foto: NTB Scanpix