Jeg er fullstendig klar over at det ikke er enkelt å styre sjukehussektoren. Det er definitivt ikke enkelt å styre sektoren i fogderifylket Møre og Romsdal. Men man må kunne stille spørsmål om det er nødvendig å gjøre det vanskeligere enn hva det faktiske er.

Bare timer før direktør i Helse Møre og Romsdal, Espen Remme, skulle møte Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Debatten i NRK torsdag, kaster Remme kortene. Han ber styret utsette nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund på ubestemt tid.

Vi er altså der at direktøren for helseforetaket går ut offentlig og foreslår å oppheve et bare noen uker gammelt styrevedtak, mens styrelederen ikke vil stille til debatt.

Slike forslag om utsettelser – i ulike former, ble også fremma under det kaotiske styremøtet i Ålesund. Der ble de alle som en stemt ned. Det er mulig det er dette som kalles virksomhetsstyring på sjukehusspråket.

Mister ansikt

Men her er det noen som mister ansikt. Etter utspillet fra Remme har styret to valg. Følge forslaget og stoppe nedleggelsen eller skifte ut direktøren. Vi tar for gitt at her har noen snakket sammen, og at fødeavdelingen i Kristiansund består ennå noen år.

Dermed bøyer styret unna for aksjonene som er i satt i gang på Nordmøre. Da sitter vi igjen med et sjukehusstyre fullstendig uten autoritet.

Ryggdekning fra Høie

Samtidig har styret hele vegen hatt full ryggdekning fra helseminister Bent Høie (H). Høie har etter alt å dømme også hatt full støtte i egen regjering, og ingen av regjeringspartiene har gått ut og tatt offisielt avstand fra vedtaket. Unntaket er at noen lokale representanter har fått lov til å lufte sin misnøye.

Styret har altså hatt regjeringen og et flertall på Stortinget med KrF, Venstre, Høyre og Frp i ryggen. Likevel bøyer de av. Trodde de på fullt alvor at de kunne legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, uten at det førte til aksjoner?

Svaret er nei. De ble advart på forhånd. Styret har dessuten hatt fødeavdelingen på bordet i flere møter før det siste vedtaket i styret. De har hatt valget mellom å be administrasjonen legge fram et forslag om nedleggelse eller å finne på noe annet. De valgte det første, men klarer likevel ikke å stå ved vedtaket.

Nytt styre

Vedtaket har vært feil fra første stund. Alle vet at nedleggelser av fødeavdelinger og akuttavdelinger skaper kraftig reaksjoner. Når en topper det med forhistorien bak vedtaket om å bygge nytt fellessjukehus på Hjelset, så skulle en tro at styret i det de vedtar nedleggelse av fødeavdelingen i Kristiansund både hadde en sterk overbevisning om at det var riktig og en plan for hvorfor de skulle gjør akkurat det.

Nå ser det ut som at de ikke har hatt noen av delene.

Vi skjønner godt at de feirer i Kristiansund og vi gratulerer med seieren.

Bent Høie bør ta på seg bunaden, kalle inn til foretaksmøte og skaffe Helse Møre og Romsdal et nytt styre. Det er det minste fylket fortjener etter dette.