Saka er egentlig en bagatell, ubetydelig i den store sammenheng, men du verden så blytung som symbolsak. Debatten om nytt kommunevåpen i nye Ålesund vekker sterke følelser.

For ei uke siden, lørdag 13. april, hadde Ålesund bursdag. I år var det ingen rund dag, så begivenheten fant sted i stillhet. På sin siste bursdag som egen kommune fylte byen 171 år.

«Gratulerer med dagen! Siste gang før Mjølkerampa?» var hilsenen jeg fikk fra en bekjent, ledsaget av Ålesunds byvåpen.

Fellesskap for enhver pris

Bakgrunnen er den nært forestående sammenslåinga av kommunene Ålesund, Ørskog, Skodje, Haram og Sandøy. Når 65.000 mennesker fra nyttår skal samles i en ny storkommune, må det bygges fellesskap. Løsningen er et nytt symbol, mener nemnda som forbereder kommunesammenslåinga. Den nye kommunen skal ha både nytt kommunevåpen og nytt ordførerkjede, har de bestemt.

En båt i sølv på rød bakgrunn med fire stiliserte bølger og tre fisker. På toppen ei krone i form av en byport i gull. Hvorfor er vi så bekymra for at et nytt kommunevåpen for nye Ålesund skal se annerledes ut?

Hva betyr det, egentlig?

Man må være medlem av Norsk heraldisk forening for å fatte spesielle interesse for kommunevåpen. Mange av oss vet knapt hvordan våpenet i kommunen vår ser ut eller hva det symboliserer.

Sannsynligvis henger det til pynt på rådhusveggen, kanskje markerer det kommunegrensa og trolig pryder det kommunale dokumenter. Utover at det blir brukt i offisielle sammenhenger, har kommunevåpenet liten betydning for folk flest. Det blir knapt lagt merke til.

Identitetsmarkør

Men det er før vi snakker om kommunesammenslåing. Da våkner urinstinktet i oss. Vi får et grunnleggende behov for å forsvare egen identitet, deriblant kommunevåpenet.

Prosessen med å lage et nytt kommunevåpen for den nye storkommunen burde aldri starta. Eller, for å si det på en annen måte, den burde vært stoppa for lenge siden. Nå er det for seint. Onsdag denne uka gikk fristen ut for å være med i konkurransen om den grafiske utforminga av det nye kommunevåpenet. 13. juni skal nytt kommunevåpen behandles av fellesnemnda for den nye storkommunen. Før den endelige avgjørelsen fattes av det nye kommunestyret etter valget til høsten.

At Ålesund kommunes allerede eksisterende byvåpen må leve videre som nytt kommunevåpen, er innlysende. Noe annet vil være historieløst. Det er jeg sikker på at også politikerne i det nye kommunestyret vil forstå, når de bare får tenkt seg om.

Lange tradisjoner

Ålesund har hatt bystatus i 171 år. Allerede til 50-årsjubileet i 1898 fikk Ålesund sitt byvåpen. Sånn sett er byvåpenet et tradisjonsrikt og viktig kulturminne. Våpenet er symboltungt og illustrerer en av våre aller viktigste næringer, både før og nå; fiskeri og sjøfart. Hav, fiske og båt er samlende og tidløse symboler som alle i den nye storkommunen kan identifisere seg med.

Kanskje er ikke arbeidet med å jobbe fram ett nytt kommunevåpen en skinnprosess og kanskje dukker det opp nye og spennende ideer.

Uansett har prosessen skapt engasjement og debatt. Og det er bra. Kanskje har det også skapt forståelse for at Ålesunds byvåpen har en lengre og dypere tradisjon enn de andre kommunenes kommunevåpen fra tidlig åttitall.

Sånn sett har våpendragerne for byens våpen hatt sin misjon.

Den nye kommunen skal bære navnet Ålesund, det er allerede bestemt. Da må den nye kommunen også bære byens våpen: Hav, fiske og båt.