En graf over valgresultatene ved kommune- og fylkestingsvalgene fra 1979 og fram til i dag, hentet fra nettstedet pollofpolls.no, er nedslående lesning.

Ved fylkestingsvalget i 1979 fikk KrF en oppslutning på 19 prosent i Møre og Romsdal og en fylkestingsgruppe på 14 personer. På den siste meningsmålingen til Sunnmørsposten i november i fjor fikk KrF en oppslutning på 6,5 prosent, noe som vil gitt dem tre mandater i fylkestinget.

Det er mildt sagt vanskelig å se for seg hvordan partiet skal komme ut av denne nedturen.

Bondevik-tiden

Som en ser av grafen over har det være svingninger underveis. Sist gang kurven pekte oppover var under Kjell Magne Bondeviks storhetstid på slutten av 1990-tallet. Med Valgerd Svarstad Haugland som partileder, Bondevik som statsminister og kontantstøtten som flaggsaken, gjorde partiet meget gode valg både under stortingsvalget i 1997 og fylkestingsvalget i 1999. Fylkestingsvalget ga partiet 15,5 prosent oppslutning og en fylkestingsgruppe på ni personer.

Men det tok slutt da KrF med Bondevik som statsminister gikk i regjering med Høyre og Venstre. Ved fylkestingsvalget i 2007 var partiet nede på 10 prosent i fylket.

Kjernefylke

Møre og Romsdal har sammen med Agder, Rogaland og Hordaland utgjort kjerneområdene for KrF helt fra oppstarten. Eller egentlig har ikke hele fylket vært det. Det som omtales som bibelbeltet langs kysten stopper ved Romsdalsfjorden. Sunnmøre har vært KrF-land, Romsdal bare delvis og definitivt ikke på Nordmøre.

Likevel har fylkeslaget både når det gjelder tallet på medlemmer og valgresultatene blitt regnet som et av KrFs viktigste fylker.

Mer enn halvert

Det skyldtes at partiet gjorde gode valg i en rekke kommuner på Sunnmøre. Men nedturen har også gitt store utslag i oppslutningen i tradisjonelt sterke KrF-kommuner. Det viser en kikk på valgresultatene i Hareid, Ulstein og Herøy.

Fra 22 til sju

I Hareid fikk KrF under lokalvalget i 1979 22,1 prosent oppslutning. Ved lokalvalget i 1999 var den redusert til 13, 1 prosent og ved valget i 2015 fikk KrF kun 6,9 prosent av stemmene.

Vi ser det samme i Herøy. 79-valget ga 28,7 prosent, 1999 valget 22,9 prosent og 2015 valget 11,8 prosent.

I Ulstein flatet nedgangen mer ut. I 1979-valget fikk KrF 18,1 prosent, i 1999 ble resultatet 7,8 prosent og det holdt seg nesten til valget i 2015 som ga partiet 7,7 prosent.

Se til Volda

Så finnes det unntak. I Volda gjorde partiet i 2015 sitt beste valg noen gang. 22,5 prosent gjorde KrF til største partiet i kommunestyret. De siste 40 årene har aldri parti vært under en oppslutning på 16 prosent. «Look to Volda» kunne med andre ord vært et slagord for KrF.

I det landsmøtet åpner på Sola ligger partiet på rundt 3,5 prosent i oppslutning på de nasjonale målingene. Medlemstallet faller, dels som følge av at medlemmer dør og dels som følge av vegvalget parti tok i fjor høst. Livet som regjeringsparti har ikke gitt KrF noe løft.

Det er vanskelig å se hvordan en 40 år lang nedtur skal stoppes.