Lørdagskommentar

Kampen om byene

I dag er statsminister Erna Solberg i Ålesund. Tirsdag kommer Ap-leder Jonas Gahr Støre. Å vinne de største byene blir en stadig viktigere del av kommunevalget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg har en felles interesse av å framstille seg som hovedmotstandere i høstens valg og samtidig snakke minst mulig om bompenger.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kommentar

Ålesund er fortsatt et stykke unna å regnes som en av de såkalte storbyene i landet, men det at Ålesund er blitt en del av ny stor kommune siden sist kommunevalg, er med å gjøre byen og kommunen viktigere for både Høyre og Arbeiderpartiet.

Det å vinne Ålesund er en del av kampen om hvem som styrer Vestlandet. Ved sist kommunevalg tapte Høyre både Bergen, Haugesund og Ålesund, men maktet beholde makta i Stavanger. Det vil være en stor seier for Erna Solberg om Høyre etter valget satt igjen med ordførerne i alle de fire største byene på Vestlandet.


Erna Solberg får kritikk for ikke å besøke Jølster

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte nabokommunen Førde, men holdt seg unna skredrammede Jølster. Dét reagerer de lokale på.


Det samme vil gjelde for en presset Ap-leder Jonas Gahr Støre. Vestlandet har historisk vært et problematisk område for Ap. Partiet har gjentatte ganger erklært at de har hatt som ambisjon å vinne Vestlandet. Under kommunevalget i 2015 lyktes de et godt stykke på vei da de vant ordførermakta både i Bergen, Haugesund og Ålesund. For et presset Ap vil det være svært viktig å gjenta dette under høstens kommunevalg.

Derfor mobiliserer de to partiene på Vestlandet og da særlig i byene. Ap la sin nasjonale valgkampåpning til Stavanger. Erna Solberg er nå på vestlandsturné i den nye Høyre-bussen. Det vil overraske oss om det er siste gang ved ser de to i Ålesund før valgdagen.


Erna Solberg på sunnmørstokt

Statsministeren besøker mellom anna Runde, Ulsteinvik og og Ålesund. Valkampen er i gang, og ho har eit stramt program.


Mens Senterpartiet stormer fram i distriktene og Frp sliter i byene, er de større byene blitt en svært viktig arena der Høyre og Ap slåss om velgerne. Det er her du finner de såkalte lilla-velgerne. Velgere som beveger seg mellom Ap og Høyre, og som kan være avgjørende for hvilke av de to partiene som sikrer seg ordførere og byrådsmakt. Her kan Solberg og Støre å framstå som hovedmotstandere i valget. Det passer dem begge godt. De har dessuten til felles at de er tjent med at bompengespørsmålet ikke får overskygge andre saker i valgkampen. Bompenger er ingen god sak for noen av de to.

I Bergen og Stavanger er det nye bompengepartiet den store x-faktoren. Meningsmålingene tyder på et valgskred i favør bompengemotstanderne. Skjer det vil det åpenbart ramme Frp, men partiet stjeler også velgere fra Ap og Høyre. Vi tror at partistrategene i både Høyre og Ap er svært spente på hvor Frp velgerne i de største byene på Vestlandet tar veien. Der bompengepartiet stiller liste, kan resultatet bli at partiet klarer å svekke Frp, uten at de selv makter å komme i maktposisjon. Et slikt utfall vil passe Høyre godt.


Eva Vinje Aurdal

Inviterer til rødgrønn samling i nye Ålesund

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal inviterer Senterpartiet, SV, MDG og KrF til samtaler om hvordan de i fellesskap skal styre nye Ålesund kommune. Hun ønsker seg en felles politiske plattform som de kan gå ut til velgerne med før valget.


For Jonas Gahr Støre er det en trøst at Senterpartiet fortsatt står relativt svakt i byene, også på Vestlandet. Men han ser at både SV og ikke minst MDG er i ferd med å få et betydelig fotfeste også i byer utenfor Oslo og Bergen. Det kan bli Aps utfordring. På målinger for Møre og Romsdal går både SV og MDG fram. Mange av de velgerne som gir den framgangen befinner seg i nye Ålesund med sin 65 000 innbyggere.

I kampen om Ålesund er ikke bompengepartiet med. Det trekker nok Frp et lettelsen sukk over. På fylkesmålingene holder partiet fortsatt brukbart stand i forhold til å nå et valgresultat på høyde med det partiet fikk i 2015. Et svekket Frp og et Senterparti i framgang kan bli nøkkelen som gjør at Ap beholder ordføreren i byen.


Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere

Ap ligger an til å levere deres dårligste lokalvalg noensinne. Flere av partiets ordførere sier leder Jonas Gahr Støre sliter med å nå ut til velgere.


Så vil noen påpeke at dette er et lokalvalg der verken Støre eller Solberg står på valg. Det er åpenbart riktig, men den drahjelpen lokalpolitikerne kan få fra sine partiledere viser seg gang på gang å være helt avgjørende. Vestlands-Høyres store stjerne heter fortsatt Erna Solberg. Hun sliter både på målingene og med å holde regjeringen sammen, men hun er uten tvil fortsatt en stor stemmesanker for Høyre.

Om Jonas Gahr Støre er en like sikker stemmesanker for Ap er det nok mange lokalpolitikerne i partiet som er spente på.