Du kan strø om deg med skattelette, gi gratis skolemat til både sultne og mette, slå sammen kommuner eller dele dem igjen, kutte i klimautslipp eller gi full gass. Ingenting av dette nytter, dersom ingen lytter.

I en valgkamp må du bestemme hva det snakkes om, være den det snakkes om, angripe og bli angrepet.

Det har Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal klart. Partiet har stått midt i ilden i de heiteste debattene. Ikke bare det: Fylkesleder Frank Sve har vært «gutten med fyrstikkene», og sørget for at det har flammet opp akkurat der Frp i fylket har ønsket det.

Denne strategien har nok vært avgjørende for at Frp trosser tyngdekraften i Møre og Romsdal. Mens partiet blør på nasjonale målinger, blomstrer det på målingen her i fylket — klatrer 3,3 prosentpoeng i løpet av sommeren, passerer både Ap og Sp og puster Høyre i nakken.

Solid drahjelp

Nå skadet det helt sikkert ikke at Sve fikk solid hjelp av «piken med fyrstikkene», eldreminister Sylvi Listhaug, i uka som målingen ble tatt opp. Hennes utspill i VG om utredning av Romsdalsaksen, gjorde at denne saken dominerte denne uka.

Frp er altså denne målingens klare vinner. Høyre ser ut til å holde skansen fra forrige måling. Det gjør også Senterpartiet, mens Arbeiderpartiet ikke har klart å snu fallet.

Partiene som i dag sitter med makta i fylkestinget, holder på flertallet. Ikke minst skyldes det Senterpartiets vekst, men også SV og MDG styrker seg. I tillegg ser Rødt ut til å kunne komme inn med ett mandat. Taperne her er Ap, Venstre og Nordmørslista. Uavhengig valliste for Sunnmøre taper også sitt mandat på denne målinga.

På motsatt fløy kommer både Høyre og Frp styrket ut, Frp med tre flere mandater enn ved valget i 2015. KrF ser ut til å tape ett mandat. Det gjør også Sunnmørslista.

At ingen av «sunnmørslistene» skal bli representert, er imidlertid usannsynlig. Tradisjonelt er slike lister vanskeligere å fange opp på meningsmålinger enn de etablerte partiene.

Trolig vil derfor de bli blant jokerne i kortstokken sammen med de andre mindre partiene når et nytt fylkesting skal konstituere seg og fordele posisjoner mellom seg. De kan fort bli like store som Venstre, der Pål Farstad foreløpig ser ut til å bli en ensom svale i tinget.

Ny dynamikk

Status tre uker før valget er at Høyre, Frp, Senterpartiet og Ap kjemper om å bli fylkets største. Det gir en ny dynamikk i kampen om makta i fylket i forhold til for fire år siden.

Da stod det mellom Ap og Høyre. Nå er det absolutt ikke gitt at kampen om å bli fylkesordfører Jon Aasens (Ap) arvtaker står mellom Tove Lise Torve (Ap) og Anders Riise (H).

Senterpartiet svever fortsatt høyt. Nasjonalt ligger de på tall som de må tilbake til EU-kampen for å finne maken til. Dette avspeiler seg også i Møre og Romsdal. På Nordmøre er partiet klart størst, og deler altså tredjeplassen i fylket med Arbeiderpartiet.

Skulle det bli valgresultatet, skulle det bare mangle om ikke Kristin Sørheim (Sp) har ambisjoner om å lede en rød-grønn blokk på fylkestinget — om det er mulig å skape. Både hun og partiet husker nok fortsatt Arbeiderpartiets flørt med tanken om å samarbeide med Høyre, og har sjøl så langt ikke valgt side.

Tilsvarende er det mellom Høyre og Frp.

Foreløpig holder Høyre Frp såvidt bak seg. Får partiet et videre løft som følge av en avklaring i bompengestriden nasjonalt, kan også det snu. Blir Frp større enn Høyre, vil nok også Frp føle seg berettiget til et grep om ordførerklubba.

Partiets problem kan imidlertid bli de mange og harde utspillene mot sentrale Høyre-politikere, både i valgkampen og i deler av foregående fylkestingsperiode.

Slikt kan straffe seg.

Ingen kommer til makt uten venner.

Det gjelder for alle. Også om man sitter med fyrstikkene.