Frp er partiet som bruker de største ordene. I kjølvannet av sakene de kjører fram finner en det røffeste debattklimaet. Særlig gjelder det på sosiale medier. Partiets fylkesleder Frank Sve langer ut mot politiske motstandere, mot politiske venner, mot fylkesadministrasjonen og mot Statens vegvesen.

Sve har klart kunststykket å gjøre Møreaksen versus Romsdalsaksen, flytebruer mot undersjøiske tunneler, til den store saken i en lokalvalgkamp. At det er veger, bruer og tunneler som skal vedtas, bygges og driftes av staten, ser ikke ut til å ha betydning for temperaturen og engasjementet.

Sjukehuset i valgkampen

Også Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal bidrar til temperaturen. Denne uka formulerte hun et brev som ikke bare inneholder flengende kritikk av Helse Midt-Norge, men som også åpner opp igjen hele kampen om fellessjukehus for Nordmøre og Romsdal. En sak som i lange perioder nærmest har lammet fylket. Hun fikk full støtte for brevet i bystyret i Ålesund, og det finnes neppe en politiker på Sunnmøre som er uenig med henne i sak. Men det er neppe tilfeldig at brevet kommer midt i valgkampen. Brevet kan sikkert gi Aurdal flere stemmer i kampen om å beholde ordførerkjedet i Ålesund, men det kan umulig være en vinnersak for Arbeiderpartiet i fylket at Aurdal på denne måten åpner opp dype sår fra sjukehuskampen.

En av grunnen til den høye temperaturen er at nasjonale målinger viser at flere parti ikke bare ligger an til å gjøre et dårlig valg, de kan gå på en stjernesmell. Det preger toppene i partiene det gjelder, men det stresser åpenbart også lokale kandidater.

Ap kan gjøre sitt dårligste kommunevalg gjennom alle tider. Venstre kan omtrent bli utradert fra lokalpolitikken. Fremskrittspartiet kan gjøre et godt valg i Møre og Romsdal, men ligger an til å gjøre et elendig valg i resten av landet.

I sum er det mye som står på spill.

Informere velgerne

En debatt med klare fronter og stort engasjement kan føre til at flere velger å delta i valget. Det siste det er det uten tvil behov for. Utviklingen i valgdeltakelse i kommune- og fylkestingsvalgene viser en foruroligende nedgang.

Men en valgkamp bør også bidra til at folk har en formening om hva de som skal styre har tenkt å gjennomføre de neste fire årene. Her har valgkampen så langt ikke hatt mye å by på. Hva de som blir valgt inn i fylkestinget har tenkt å gjøre med en skakkjørt fylkesøkonomi vil ingen svare på. Det vi har fått med oss er at alle parti vil beholde alt som i dag, pluss litt til.

I slutten av oktober legger fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik fram sitt budsjettforslag. Der vil han foreslå å spare 50 millioner kroner i form av kutt av linjer ved en rekke videregående skoler i fylket. Han vil foreslå 50 millioner kroner i kutt i vegvedlikehold og asfaltering, og han vil kutte i støtteordningene til kultur og næring med 12 millioner kroner.

Et kutt på til sammen 112 millioner kroner. Det kan høres lite ut når politikere i valgkampen slår hverandre i hodet med milliarder, men bare vent til forslagene ligger på bordet, da kommer protestene. For ikke å si når en tilsvarende kuttrunde skal gjennomføres i 2021.

Dette er det ingen fylkespolitiker som snakker høyt om en uke før valget. Det kan umulig skyldes at de ikke vet om det. Det var fylkestinget i Ulsteinvik i juni som vedtok den første pakken med kutt.

Det er nok enklere mene høyt og sterkt om sjukehus og Møreaksen. Da kan en skyte på andre. Det er ofte det enkleste.