Det dundret i taket og knitret i tapeten da Dag Olav Tennfjord kom opp trappa til Ålesund Høyres valgvake i Skippergaarden en knapp time før midnatt.

Han ble tatt imot med stormende jubel. «We Buildt This City on rock an'roll» veltet ut av høyttalerne, og Tennfjord ble feiret med champagne som den kommende ordføreren i Ålesund.. Da hadde de mest optimistiske allerede feiret en stund, mens hovedpersonen fortsatt tok et forsiktig forbehold.

Fire år på sidelinja var over, og Ålesund Høyre var i ferd med å farge byen blå igjen.

Ap kveldens taper

På Arbeiderpartiets valgvake sluknet partystemninga etterhvert som den klare ledelsen fra meningsmålinga skrumpet inn og til slutt forsvant, mens minuttene mot midnatt ble færre.

Arbeiderpartiet ble kveldens store taper. Samtidig måtte også varaordfører Tore Johan Øvstebøs KrF se at menigheten skrumpet kraftig. Framgangen til Senterpartiet og Miljøpartiet de grønne (MDG) var ikke nok til å demme opp for lekkasjen over til borgerlig blokk.

Høyre endte opp like bak Arbeiderpartiet med knapt hver femte velger bak seg. Tett bak kom Fremskrittspartiet med knapt 18 prosent av stemmene. Frp gjorde sammen med Ålesundslista et svært godt valg i Jugendbyen.

Sjøl var Tennfjord forberedt på det meste. Den siste meningsmålinga for Ålesund hadde ikke levnet ham store sjansene til å fravriste Eva Vinje Aurdal (Ap) ordførerklubba. Når resultatene fra kretsene tikket inn, steg imidlertid optimismen i Høyre-leiren. Høyre gjorde et langt bedre valg enn målingene tydet på.

Ei bør med staur

Beveget tok Tennfjord imot hyllesten. Skulle Eva Vinje Aurdal bikke maktkampen i sin favør, måtte hun samle støtte fra hele spekteret av sentrumspartier., ikke bare Senterpartiet og KrF.

Både Høyre og Ap har utsikter til å lede en koalisjon som lett kunne endt opp som Per Bortens bør med staur. Den største børa lå imidlertid i Aurdals favn, men ikke nok til å nå flertall.

Til slutt var Venstre hennes siste håp.

Problemet var at Venstre også var Høyres håp.

Det ble starten på en lang natts ferd mot ingenting.

Undervegs forsøkte Høyre å få Senterpartiet ombord på den borgerlige skuta. Målet var å skape en breiest mulig plattform, og ikke ende opp med «en regjering» som balanserte på kanten av stupet de neste fire årene, med ett- og tomandats-partier som Partiet de kristne og Pensjonistpartiet som eneste sikring.

Sleit i Venstre

Men det var ikke bare Høyre og Frp som så mulighetene i det litt uoversiktlige lappeteppet av partier og mulige konstellasjoner. Også Arbeiderpartiet øynet nye muligheter. Vegg i vegg på Scandic Parken hotel forhandlet de to partiene for å etablere en politisk plattform som kunne være solid nok til å bære henholdsvis en Høyre-ordfører eller en Ap-ordfører.

I begge tilfeller var utfordringen at mange partier måtte involveres.

Og begge parter slet i Venstre og Kari Grindvik for å forsøke å nå de magiske 39 mandatene som må til for å sikre flertall i kommunestyret i nye Ålesund kommune.

Sliter med bompenger

Fremskrittspartets fullstendige avvisning av bompenger utgjør også en utfordring. Det er ikke aktuelt for Høyre å låse seg til et slikt ultimatum, slik partiet gjorde det i to perioder, der den siste tok slutt for åtte år siden. Frp står aleine sammen med Rødt om å si absolutt nei til bompenger. Heller ikke for andre parti

Løsningen på dette blir å sette bypakken i Ålesund som en fri sak på siden av den politiske avtalen. Slik kan Torbjørn Fylling og Frp få fortsette å markere sin bompengemotstand, mens de andre partiene kan styre gjennom en bompengefinansiert bypakke med solid flertall.

Den løsningen er imidlertid ikke like enkel å svelge for Senterpartiet eller KrF. Bypakken kan raskt komme til å komme i retur fra Samferdselsdepartementet i følge løftene fra samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) i valgkampen. Om bypakken går inn som en fri sak i en politisk plattform, er det derfor duket for en ny omkamp om både bompenger og innholdet i pakken.

Fortsetter i kveld

Nattens forhandlinger om makt og posisjoner i Ålesund end resultatløst i fire-tiden. Da gikk partene fra hverandre uten å ha kommet i mål med diskusjonene om en politisk plattform og uten å ha begynt på å fordele verv og posisjoner.

Først etter valgstyrets møte tirsdag kveld er det ventet at de formelle forhandlingene blir tatt opp igjen.

Inntil det skjer er det uavklart hvem som finner tonen og hvem som kan rocke som ordfører i Ålesund de neste fire årene.