Du mangler ikke ambisjoner når du melder deg til tjeneste i politikken. Du vil få noe gjort.

Det vil også de 47 som stiller som fylkespolitikere i Møre og Romsdal for de neste fire årene. De sikler ikke etter millionlønninger, slik trollene i kommentarfeltene påstår.

På jumboplass

Når de mandag møter til første fylkesting i Geiranger, møter de imidlertid en økonomisk virkelighet som ingen fylkespolitiker i landet misunner dem, utenom de med en legning for å nyte selvpåført smerte.

Ikke er det spesielt gøy heller, om du da ikke har den omtalte legninga, da. Dette gjør vondt for den som vil gjøre godt.

Lite handlingsrom

På to av tre av Riksrevisjonens anbefalte indikatorer for økonomisk handlefrihet står Møre og Romsdal planta i kolonnen «lite økonomisk handlerom».

Gjelda lyser det også rødt. Bare med restene på fondene karrer fylket seg opp på «moderat handlingsrom». Men fondene tømmes raskt, og da er det røde lys over alt.

Kuren virker dårlig

For å si det slik: Hadde disse tallene vært et termometer som du hadde fått stukket opp en viss plass – ja, så hadde du blitt sendt rett til legevakta.

Skalpellen må fram

Med planlagte og vedtatte investeringer må fylket fra 2019 til 2022 ut med 7,8 milliarder. 5,3 av disse må lånes. For hver eneste ny rentekrone må det kuttes en krone i drifta.

Nå må skalpellen fram. Det holder ikke med et besøk på legevakta. Og staten stiller ikke opp. Mandag fikk fylkene null ekstra på statsbudsjettet. Samtidig varsler Siv Jensen at innstrammingen på statsbudsjettet varsler et vendepunkt.

Kjære fylkets folkevalgte: Festen er over, det er ikke mer kake igjen. Kos deg med smulene. Det er det du får.