Innledningen til et nytt tiår betyr spådommer om hva vi har i vente. Spådommer om hvordan nye teknologi vil endre samfunnet – eller om kommende kriser. Fasiten er likevel at det var helt andre ting som satte sitt preg på tiåret enn det vi kunne forutse. Slik blir det denne gangen også.

Det kommende tiårets navnebror fra det forrige århundret går under navnet «Det glade 20-tallet» etter optimismen og oppgangstidene etter Første verdenskrigs slutt.

Charleston-dansen og feiringen av stadig nye børsrekorder tok som kjent brått slutt en oktoberdag mot slutten av tiåret. Det var det ingen som spådde ved tiårets inngang.

Ikke enestående

Slik står altså ikke tiårene vi nylig har lagt bak oss særlig ut i historien. 80-tallet var tiåret da jernteppet og Berlinmuren gikk i bakken med et brak, og vi la sjekkheftet på hylla til fordel for bankkortet med magnetstriper som hadde blitt lansert i det foregående tiåret. 90-tallet var tiåret da internett eksploderte, Gulfkrigen brøt ut, Balkan sto i brann og kong Olav døde.

Tiåret etter sto i terrorens tegn etter al-Qaidas angrep på USA, og vi ble vekselvis rystet over finanskrisen og sosiale mediers framvekst, samtidig som vi undret oss over hva den nye smarttelefonen kunne gjøre med livene våre.

Digital revolusjon

Det fikk vi først svar på i tiåret vi nå har lagt bak oss. Mer enn tre milliarder har en datamaskin i lomma, og 2,5 milliarder har tilgang der til Facebook.

Teknologien endret på et blunk måten vi snakket med og om hverandre. Vi fikk «fake news» og populister i fri dressur. Nasjonalismen kom igjen i frammarsj, og i Norge ble vi varig merket av 22.-juli-terroren.

Den arabiske våren og den brutale kulden som fulgte etter ga oss IS og krigen i Syria. Flyktningkrisen som fulgte sendte sjokkbølger inn i europeisk politikk. Vi fikk Trump og Brexit og «fake news», mens sosiale medier tok balletak på maktmenn gjennom #metoo-bevegelsen. Så sluttet tiåret med en klimastreikende svensk tenåring som starta en verdensomspennende bevegelse.

Framtida er et ukjent land. Felles for de fleste av de store hendelsene som har preget tiårene vi har lagt bak oss er at de var umulige eller vanskelige å forutse. De vi kunne ane konturene av, slik som digitaliseringen og Internett, har slått til på andre måter og med andre konsekvenser og annen kraft enn vi forutså.

Microsoft-gründer Bill Gates sa det slik: «Vi overvurderer alltid forandringen som vil skje de neste to årene, men vi underestimerer forandringen som vil skje de neste ti».

Stå ved ansvaret

Slik vil det være også når vi ser fasiten i 2030: Det var helt andre ting som preget tiåret enn vi trodde, og andre ting brukte mye lenger på å utfolde seg enn vi håpet eller fryktet.

Det betyr ikke at vi kan fraskrive oss ansvaret for tiåret som kommer. Tvert imot. «Don’t let yourself be lulled into inaction», er fortsettelsen på Bill Gates sitatet.

Muligheten til å gjøre vårt 20-tall bli det nye «glade 20-tallet»har vi bare ved å jobbe løfte verdiene vi står for og tror på inn i vår samtid.

Jan Erik RøsvikPolitisk redaktør