Smitteverndugnad – ikke hysteri:

Ærlighet i koronaens tid

Jeg synger på do igjen, men det er ikke det verste du har i vente.

Beskyttelse: Antallet korona-tilfeller og dødsfall er ikke veldig høye, sammenlignet med en vanlig sesong-influensa, men dette er likevel et virus vi må være mer bekymra for. Smittevern-tiltaka som blir innført, også de som vi alle bør delta med, handler om alt annet enn hysteri.   Foto: Christian Thomassen / SCANPIX

Kampen mot rykter og feilinformasjon er en vital del av slaget mot viruset

Tedros Adhanom Ghebreyesus (Generalsekretær i WHO)
Kommentar

Korona-viruset har skylda. Det får hver av oss, helsevesenet, bedrifter, land og organisasjoner til å te seg uvant.

Siden desember er rundt 100.000 smittet globalt, de aller fleste i Kina. Rundt 3.400 er døde. Også de fleste dødsofrene er i Kina, der sjukdommen brøt ut i storbyen Wuhan mot slutten av fjoråret.


Snart 200 døde av koronaviruset i Italia

Ytterlegare 49 menneske døydde som følgje av koronaviruset i Italia det siste døgnet. Dermed er talet på døde no 197, opplyser helsestyresmaktene i landet.


Utenom Kina er flest smittet i Sør-Korea, Iran og Italia. Fredag passerte tallet på smitta i Norge 100.

Kriseberedskap

Sett i forhold til klodens totale folketall på 7,8 milliarder er dette smått. Likevel er vi i kriseberedskap.

Børskursene går som en jojo, oljeprisen stuper, bedrifter innfører reise- og konferanseforbud, vi har droppet både klemming og ferieplaner, flyene går med tomme seter og flyselskap trues av konkurs.

I Italia går fotballkamper for tomme tribuner, skoler og universiteter stenger og i Kina er CO2-utslippene redusert med en fjerdedel. Tyskland og Italia kan få økonomisk tilbakegang (resesjon) i dette kvartalet.

Tomme tribuner

Mer prosaisk kanskje, men danskene kjører Melodi Grand Prix uten publikum, apotekene våre går tomme for håndsprit, Coopen tømmes for suppeposer og flatbrød og vi unngår å «kjæle» for mye med dørhåndtak og gelender.

Er vi hysteriske? Spørsmålet stilles rundt mange kafébord og til og med av USAs president.


Mange stoler ikke på mediedekningen om koronaviruset

Nesten 30 prosent av de spurte stoler ikke på det mediene skriver om koronaviruset, viser en undersøkelse InFact har gjort for Medier24.


I 2009 satt vi i kø for å vaksinere oss mot svineinfluensaen. Staten bladde opp over 600 millioner for å gi 45 prosent av oss en injeksjon.

Håndspriten rykket inn på kontoret og Tamiflu inn i ordforrådet, mens helsemyndighetene ga hygieneråd. Oppfordringen var å vaske hendene så lenge som det tok å synge «Alle fugler små de er».

Tilbake til 2009

Utbruddet av svineinfluensa er kanskje den klareste parallellen til korona i moderne tid, sett bort fra Asia-sjuka eller Hongkong-influensaen på 50- og 60-tallet.

Var vi hysteriske da?

Eksperter på smittevern mener det er mer grunn til bekymring nå. Smittevernekspert i Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, sier til VG at dette er mer alvorlig.


Student ved NTNU Ålesund er korona-smittet

Umiddelbart etter ankomst Ålesund fikk han beskjed om å gå i heimekarantene. Men han fikk ta fly fra Oslo til Ålesund.


«Dette er ingen øvelse. (...) Dette er tiden for å sette alle kluter til», sier øverste leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Reell trussel

Han ber alle land om å mobilisere sine kriseplaner for å slå epidemien tilbake.

Og han legger til: «Kampen mot rykter og feilinformasjon er en vital del av slaget mot viruset». Er dette hysteri?

Nei, det er det sjølsagt ikke. Det er nødvendig bekymring overfor en reell trussel.

Det er ikke hysterisk å ta forholdsregler for å minimere den trusselen. Det gjelder for WHO, for FHI og for deg og meg.

Dugnad i solidaritet

Vi kan mene at korona-viruset ikke truer oss sjøl. Men for en som må utsette kreftbehandling, en som har svekket immunforsvar eller en som har en alvorlig kronisk lidelse kan det medføre livsfare.


FN-prognose: Viruset gir turisme-nedgang i år

Turismeorganisasjonen til FN (UNWTO) reknar med eit fall på 1–3 prosent i internasjonal turisme i år som følgje av utbrotet av koronaviruset.


Skal vi utsette dem for det fordi vi avfeier smitteverntiltakene som «hysteri»? Sjølsagt ikke. Vi skal ikke ha panikk, men stole på nøktern, ærlig informasjon og delta i dugnaden.

Sjøl synger jeg gjerne «Alle fugler små de er» på do, uten sangstemme-skam.