Er politikerne virkelig klar over hvor mye breddeidretten betyr for nordmenn? Det er et spørsmål både jeg og mange andre har diskutert lenge. Jeg tror fortsatt at det svaret er et klart nei. Jeg tror dessverre at mange som ikke følger med på idrett, har sine fordommer mot breddeidretten, at det er overvektige i 30-årene som trikser en ball i lufta mens de prøver å åpne en ølboks samtidig.

Breddeidretten har en enorm kraft og betydning for så utrolig mange ut over dem som utøver den. Det handler om tilhørighet, samhold og kameratskap, og ikke minst binder breddeidretten lokalsamfunnene sammen med den entusiasmen som skapes. Så er det et viktig helseaspekt ved breddeidretten, som det er veldig lett å ikke tenke over. Det handler både om den fysiske og mentale helsen.

Uante konsekvenser

Jeg tror alle hadde forståelse for at det var uforsvarlig å åpne opp for breddeidrett før det verste smittetrykket hadde gitt seg i fjor, men så kom det lettelser etter hvert. Det var bare å være tålmodige, for breddeidretten sto også i køa, men etter det er det blitt skuffelse på skuffelse.

Nå er heldigvis breddeidretten en del av gjenåpningsplanen som regjeringen presenterte i tre tredje nivået, men det er uklart når vi kommer dit. I mellomtiden mister trolig breddeidretten flere og flere for hver uke som går. Jeg er dypt bekymret for den mentale og fysiske helsen til mange som er 20 år og oppover, for vi klarer ikke å sette oss inn i hvilke konsekvenser dette kan få.

Stengt - når det er nødvendig

Jeg tror mange hadde akseptert at det ikke var mulig å starte seriespill enda, men det er uforståelig at det ikke er blitt åpnet for å trene med kontakt. Alle forstår at det ikke er mulig når smitten er stigende og det er utbrudd på gang, men det må være mulig å åpne for kontakttrening der smittetrykket tillater det. Så kan vi heller håpe på et seriespill i bredden til høsten.

I helga som var fikk vi se bilder fra flere byer der uteserveringen bugnet over av folk og alkohol. Alle skal sitte med avstand og oppføre seg, men hva skjer når alkoholen når topplokket med fullt trykk? Da lurer jeg på hva som utfordrer kravet til smittevern mest: er det en situasjon der økte mengder alkohol utfordrer dømmekraften, eller er det når 17–18 spillere samles til ei fotball – eller håndballtrening i kontrollerte omgivelser med kontakt i en tidsbegrenset periode?

Viktig rapport

Norges Fotballforbund satte tidligere i år ned et utvalg, som ble ledet av professor i mikrobiologi Ørjan Olsvik, som skulle se på hvilke konsekvenser en åpning av breddefotballen. I rapporten står det at etter 150.000 kamper i barne – og ungdomsfotballen i fjor, var det kun ett kjent smittetilfelle. Det skal ha vært til sammen 577.000 spillere og kampverter involvert i disse kampene.

I Olsvik-rapporten konkluderes det med at gjenåpning av ordinær utendørstrening i breddefotballen kan gjennomføres uten vesentlig påvirkning på smittetrykket. Fotballforbundet har i etterkant av rapporten utarbeidet en Breddefotballprotokoll, som beskriver hvordan klubbene kan gjennomføre kontakttreninger med et strengt regime for smittevern. Men foreløpig får man ikke testet ut det.

Jeg tror det som har skjedd siden koronaen kom, viser at tiden for å få en egen idrettsminister er overmoden, for det er helt åpenbart at det er kun toppidretten som har nådd gjennom på øverste hold. Men husk på en ting: Det blir ingen toppidrett uten breddeidretten.