Sunnmørspostens hederspris

Innspurt i kåringa: Her er årets nominerte til hedersprisen

Tidligere har hedersprisen gått til blant andre Elizabeth Hoff, Helsesista, Joachim Rønneberg og Karl Johan «Kalle» Skårbrevik. Hvem som får prisen i år, kan du være med på å bestemme.

Å stå på lista over de nominerte, er en ære i seg selv

Kommentar

Hedersprisen er blitt delt ut hvert år siden 1995, og formålet er å hedre personer som har utmerket seg på en spesiell måte. Alle har behov for å høre til et sted, og som regionalt mediehus ønsker vi at folk skal kjenne tilhørighet til Sunnmøre og Nordvestlandet. En måte å styrke denne tilhørigheten, er å løfte fram personer som har gjort en ekstraordinær innsats, og som på en eller annen måte kan tjene som forbilder for oss andre. Prisen skal derfor gå til noen som har tilknytning til regionen, enten ved at de er herifra, eller ved at de bor, eller har sitt virke her.

Prosessen med å nominere personer starter med at redaksjonsledelsen i Sunnmørsposten blar seg gjennom hele avisåret, får innspill fra lesere og andre ansatte i mediehuset, og deretter velger ut 10 verdige kandidater. Å stå på lista over de nominerte, er en ære i seg selv. Nå er det opp til leserne av Sunnmørsposten å stemme fram hvem som skal få prisen, som er vakker glasskunst, signert Cornelia Skuggen. Prisen skal deles ut 21. desember, og da blir det samtidig klart hvem som får Sunnmørspostens kulturpris og idrettspris.

Her er årets nominerte til Hedersprisen. Stem på din kandidat!


Cecilie Sæther 

Cecilie Sæther

Ho har sjølv vore på bar bakke, utan pengar til å dekkje det mest grunnleggjande. Det var slik ho kom i kontakt med Hjelpegruppa i Ålesund og omegn. Med eit ynskje om å gi noko tilbake, engasjerte ho seg i gruppa som ho no er leiar for. Hjelpegruppa hjelper kvart år hundrevis av menneske i området, som er i ein vanskeleg situasjon, med matkasser og klede.

Sigurd Groven  Foto: Nils Harald Ånstad

Sigurd Groven

Etter at Groven ble lam fra livet og ned i en sykkel-ulykke i 2015, måtte han finne alternative løsninger for å fortsette med frilufts-interessen. Da han ikke fant noen terrengrullestol med god nok framkommelighet, bestemte han seg for å finne løsningen selv. Med gründerfirmaet Exotec utvikler han en helelektrisk firehjuling tilpasser terrenget for rullestolbrukere.

Arnfinn Larsen 

Arnfinn Larsen

Arnfinn Larsen har i mange år vore sterkt engasjert og ei eldsjel i eldrepolitikk og for eldre sine rettar både nasjonalt og lokalt. Han brenn særleg for behovet for sjukeheimsplassar, og har fleire gongar stått i spissen i kampen mot kommunale kutt i tilbodet. Han var sentral i Seniorsaken då den vart oppretta i 2003, og har hatt fleire verv mellom anna i Pensjonistforbundet og eldrerådet i Ålesund.

Signe Berit og Jon Inge Lervåg 

Signe Berit og Jon Inge Lervåg

De opprettet Jon Vegards Minnefond etter at sønnen ble drept av bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Minnefondet er overført til organisasjonen Impande, øremerket advokathjelp og jusutdanning for unge fra fattige kår i KwaZulu. Ekteparet bidrar på denne måten til å gi sårbare barn og unge i Sør-Afrika muligheter til en god framtid.

Karsten Warholm   Foto: Staale Wattø

Karsten Warholm

Han satte verdensrekord på 400 meter hekk på Bislett i juli. Vant OL-gull i august og senket verdensrekorden til utrolige 45,94. Warholm er en god ambassadør for Sunnmøre og minner alltid folk på hvor han kommer fra. Han løper fortsatt for Dimna IL. Noen dager etter OL-gullet dro han hjem for å møte folk i hjembygda. I år har han også spilt inn reklamefilm på Sunnmøre for å promotere nærområdet.

Tanya Ione Ivey  Foto: Staale Wattø

Tanya Ione Ivey

Tanya Ivey fra Langevåg har vært rusfri i 15 år og bruker sin egen vonde historie til å hjelpe andre som sliter med rus. Hun har et budskap om håp og om å møte mennesker med respekt. Tanya mener det alltid er en måte å komme ut av rusen og vet at mange får god støtte av å møte andre som har vært i samme situasjon. Hun holder foredrag for studenter og er frivillig på Frelsesarmeen.

Roy Aleksander Farstad 

Roy Aleksander Farstad

Han har i mange år snakka dei unge kreftramma si sak – både gjennom nasjonalt og internasjonalt samarbeid. Roy er frå Lepsøya, men har dei siste åra budd i Oslo. Her er han tilsett i pasientforeininga Norilco, der han arbeider med mage- og tarmkreftpasientar. 37-åringen har sjølv levd med kreft i mange år. Han fekk nyleg Ung Kreft sin heiderspris.

Astrid Overaa 

Astrid Overaa

Hun har satt sitt sterke preg på kulturlivet i Ålesund gjennom ei årrekke. Med alt fra barneteater og institusjonen Putti Plutti Pott, til forestillinger med alvorlige tema. Hun har spilt alt fra teatermonologer til filmroller, og arrangert konserter i ulike sjangre. Sentralt i virksomheten hennes står Teaterfabrikken, som i år fylte 25 år.


Nils Jarle Sætre  Foto: Marius Simensen

Nils Jarle Sætre

Etter at Nils Jarle Sætre mistet moren til Alzheimer i fjor, har han selv stått i bresjen med full åpenhet om sine erfaringer. I 2021 gjennomførte han innsamlingsaksjonen Til topps mot Alzheimer, hvor han gikk 700 km til fots fra Stad til Galdhøpiggen, og samlet inn nesten en million kroner til forsknings på sykdommen. Sætre holder også foredrag om det å være pårørende til noen som er rammet av Alzheimer.

Inger Storheim  Foto: Staale Wattø

Inger Storheim

Inger Storheim har ein livslang innsats med opplysnings- og pårørandearbeid i demensomsorga bak seg, både frå sine nær 40 år som sjukepleiar, som frivillig og som pensjonist. Ho har vore ei drivkraft for Nasjonalforeningen Ålesund og omegn demensforening. I 2018 fekk ho Ålesund kommune sin heiderspris for innsatsen.


Hvem mener du fortjener Sunnmørspostens hederspris 2021?
Du må velge et alternativ