KOMMENTAR lørdag 2. november 2013:

Ja, vi elsker effektiv shopping

Folk har dårlig tid. Folk vil parkere gratis. Folk vil handle under samme tak. Folk vil ha Moa. Så enkelt.

Gangbroa mellom kjøpesentrene har blitt et symbol på Moa-handelen, og er kanskje den eneste arkitektoniske kvaliteten kjøpesenterbyen kan vise til. Arkivfoto: Bjørn Vatne 

– Også shopping kan være en opplevelse, i rette omgivelser

Kommentar

Selv er jeg fristet til å vente på den varslede kjøpesenter-døden. Stadig flere besøker det virtuelle kjøpesentret, der vi kan velge og vrake blant varer vi ønsker oss, uten å forlate godstolen.

Hvordan shopper du til jul? På Moa, i sentrum eller på nettet? Si din mening i kommentarfeltet.

Spådommen er at om 15 år handler alle på nett. Kjøpesentrene lukker dørene, og ålesundspolitikerne og indre bydel sitter igjen med svarteper. Dette er budskapet til Morten Ragnøy Ednes, eksptert på byutvikling i Norsk form. På Moa-konferansen denne uka gikk han knallhardt ut og kalte kjøpesenterbyen Moa en nasjonal katastrofe.

Shopping-opplevelse

Det er nesten ironisk, mener han, at National Geographic har kåret Ålesund til en av Europas seks beste havner. Mens Moa tar kvelertak på sentrumshandelen, koser cruiseturistene seg med sveler, lusekofter, nisser og troll. Det blir ikke omfattende sentrumshandel av slikt.

Ingen andre land i Europa har flere kjøpesentre enn Norge, målt i tetthet per innbygger. De siste 20 åra er arealet firedoblet, og med sine 27.000 kvadratmeter troner Moa på kjøpesenter-toppen. Ja, vil elsker effektiv shopping. Men tenker vi på at det ødelegger byen vår? Også shopping kan være en opplevelse i rette omgivelser. Ålesund sentrum har slike omgivelser, ikke Moa.I 1917 overtok Ålesund kommune noen utmarksteiger på dagens Moa. Byen var i rask vekst og framsynte politikere forsto at byen trengte arealer å vokse på.Også dagens politikere bryr seg om byen sin. Klart de vil den skal blomstre. Men når ordføreren tenker høyt om Moa som regionalt senter i en framtidig storkommune, ja, da må han også tenke høyt om framtida for Ålesund sentrum.

Evig diskusjon

Det kan godt være at omsetningen i sentrum er større enn vi tror. Ære være butikker, kafeer og kunstgallerier som klorer seg fast. Men det er mange tomme lokaler i sentrum. Det ser vi som bruker byen.

Det synes å være en evig diskusjon; hvordan få liv i gode, gamle Ålesund? Med god planlegging kan kundene lokkes tilbake til sentrumsgatene, mener byutviklingseksperten. Han nevner holdningskampanjer, bevisstgjøring, billigere kollektivtilbud og felles strategi om hvilke butikker som trengs og hvor de skal ligge. Og sentrumsboliger for barnefamilier. I flere tiår har vi lært opp folk til å bo utenfor bysentrum. Nå er tida inne for å lære folk å bo i byen.

Nødvendige grep

Det finnes altså håp. Ikke ved å trosse folks syn på hva som er praktisk og greit handel, men ved å skaffe seg kunnskap om byutvikling og gjøre nødvendig grep. I mine øyne er dette et prosjekt som må starte midt i hjertet av jugendbyen. Så får de som vil, pynte på Moa.

Jeg skal i alle fall bidra med mitt. Jeg lover å gjøre alt jeg kan for å gjennomføre årets julehandel i Ålesund sentrum. Hvis jeg ikke må på Moa for å kjøpe synåler.

Les også: - Moa – ei katastrofe
Les også: – Det er «liv laga» i Ålesund sentrum