Mens statsminister Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide har brukt helga til å snakke sammen på bakrommet, møtte flere hundre personer opp foran Stortinget i mars kulda i hovedstaden for å markere sin støtte til Sylvi Listhaug.

Det skjer mens den spontane Facebook-aksjonen, som var et motsvar til blomsterhavet i resepsjonen i Justisdepartementet, passerer 10 millioner innsamla kroner.

Sterkere bevis for at Sylvi Listhaug engasjerer og splitter skal en lete lenge etter.

Blytungt

Nettopp det gjør det blytungt for KrF når de mandag klokka 12 samler seg til det avgjørende møtet. Hareide nøyer seg ikke med å la dette være en sak for stortingsgruppa, noe det i realiteten er, men i stedet kaller han inn hele landsstyret.

Det vil si alle fylkeslederne, lederen av ungdomspartiet, sentralstyret pluss de åtte i stortingsgruppa.

Dermed blir det en forsamling på drøyt 40 personer som skal ta beslutningen. Må Erna gå eller ikke.

For det er det dette dreier seg om. Alle krumspring før helga, om at Erna skulle flytte Listhaug til et annet departement, er effektivt skutt ned av statsministeren selv. Det skulle for øvrig bare mangle.

Det er hun, og ikke opposisjonen på Stortinget, som til enhver tid bestemmer hvem som skal sitte i hennes regjering og hvilke posisjoner de skal ha.

Spill for galleriet

I KrF, og dels i Ap, er det nå folk som mener Solberg selv dramatiserer situasjonen ved å true med det som kalles kabinettsspørsmål, som svar på mistillitsforslaget.

Kabinettsspørsmål betyr her at dersom det blir flertall for mistillit mot Listhaug, så går hele regjeringen av.

Det er også spill for galleriet fra opposisjonens side.

Er en tøff nok til å stille seg bak et mistillitsforslag, må en også han guts nok til å ta konsekvensene av det.

Og det er nettopp konsekvensene som plager KrF. Listhaug har utvilsomt gått langt over streken med sin usmakelig Facebook posting. I tillegg måtte beklagelsen fra Stortingets talerstol nærmeste hales ut av henne.

Men en regjeringskrise kan føre til at det er Ap-leder Jonas Gahr Støre som må ta turen til kongen og si at han er klar til å danne en ny regjering.

Skjer det må KrF ta konsekvensen av at de har felt Solberg og dermed gi sin støtte til Støre.

Hodepine

Det er Hareides store hodepine. Han er ikke på noen måte klar for å ta beslutningen om å gjøre KrF til et støtteparti for Ap.

Derfor er da også tusenkronersspørsmålet som alle vil ha svar på, hva gjør KrF i den situasjonene som er oppstått.

Undertegna er ikke villig til å sette store penger på et veddemål, men et nøktern kronebeløp kan settes på at KrF bakker ut.

Ikke fordi de vil frede Listhaug, men fordi de ikke vil felle Erna Solberg og at partiet ikke er klar for å gi sin støtte til en Ap-regjering.

Dette har nok Solberg og Hareide snakket ganske grundig gjennom i løpet av helga.

Forhåpentligvis for Solbergs del, litt mer ektefølt enn til nå.

Det kan være halmstrået Hareide trenger for å frede regjeringen.

Da unngår en også en regjeringskrise svært få på Stortinget vil ha akkurat nå.