Potensialet for vekst- og verdiskaping fra marine næringer er betydelig. Norge aleine kan seksdoble verdiene fra våre marine næringer innen 2050. Men skal vi komme dit må vi gjøre de riktige veivalgene.

Det betyr at vi er nødt til å utvikle den tradisjonelle sjømatnæringen dersom vi skal fortsette å leve av fisken, også i fremtiden. I flere tiår har sjømatnæringen slitt med dårlig lønnsomhet. Og vi ser at stadig mer fisk sendes ubearbeidet ut av landet. Når vi sender mesteparten av fisken til foredling i utlandet, gir vi fra oss verdifullt råstoff og verdifulle muligheter.

Avfallet

For det er ikke bare fiskefiletene som har verdi. Fiskeavfall er i ferd med å bli til en milliardindustri. Det sørger blå forskning for.

Restråstoff og avskjær fra fisk kan bli til nye produkter, proteiner, medisiner og fôr. Videreforedling av restråstoff kan skape nye arbeidsplasser og store inntekter.

I Ålesund har forskere ved Firmenich funnet ut at marine peptider fra hvitfisk kan bli til et kosttilskudd som bremser beinskjørhet. Det er gode nyheter for alle som skal bli eldre. Det er også gode nyheter for en region som er sterkt preget av nedgangen i oljesektoren, for det kan bety nye arbeidsplasser. Også lenger nord ser de verdien i fiskeavfallet. I Lyngen forbereder selskapet Polybait seg på å etablere en fabrikk som skal produsere fiskeagn. De fikk innovasjonsprisen i 2014 for sitt arbeid med å bruke restråstoff til å lage agn for lineflåten og sportsfiskere.

Restråstoff

Nofima har kartlagt marint restråstoff. Forskerne slår fast at det er et stort potensial for å øke verdiskapingen i fylket basert på restråstoff fra hvitfisk. Og Innovasjon Norge opplever at det er stor interesse for å ta i bruk marint restråstoff.

På landsbasis utnyttes tilnærmet 100 prosent av restråstoffet fra både sild og laks, mens for hvitfisk utnyttes knapt en tredjedel. Resten kastes på havet. Vi må sløse mindre. Sørge for at kvaliteten på fisk og råstoffet fra fisken blir bedre, og få mer råstoff på land. Vi må utnytte hele fisken. Og vi må få bedre betalt for fisken.

Regulering

Flere av reglene og pliktene som i sin tid skulle fremme lønnsomhet og aktivitet, fremstår i dag som et hinder for nettopp dette. Gammeldagse reguleringer bidrar for eksempel ikke til å få mer restråstoff på land.

Regjeringen vil øke verdiskapingen fra marin sektor, og satse på utviklingen av nye marine næringer. For å få til det trenger vi en lønnsom sjømatindustri som har de økonomiske musklene til å satse på innovasjon og utvikling. Vi kan ikke se til gårsdagens politiske reguleringer hvis vi skal utløse det potensialet som ligger i havet, og skape fremtidens arbeidsplasser. I stedet må vi gi fiskere og industri friheten til å finne gode løsninger sammen. For i fremtiden skal vi ikke bare leve av deler av fisken, vi skal leve av hele fisken.