De nordlige kommunene på Nordmøre forhandler om å gå sammen med trønderkommuner og de sørlige forhandler med romsdalkommuner.

Midt mellom står Kristiansund, halve Tingvoll og kanskje Averøy. Blir det bare tilnærmelsesvis slik, er det slutt på Møre og Romsdal som eget fylke. Det blir da Vestland og Trøndelag.

Steinar Berge, tidligere lokalpolitiker (Frp)

By og land

Hvis en forvitrer, går det nedover med den andre. Det er mange eksempler på dette rundt om i verden.Da jeg kom til Kristiansund i 1974 var det en by og et omland i nedgang. Det som i sin tid hadde gjort klippfiskbyen til fylkets største var det lite igjen av. Ålesund hadde tatt over det som var igjen av klippfisken. Silda var forsvunnet sammen med trålerflåten.

Altfor få kom tilbake. På 1980-tallet skildret osloavisene situasjonen med store reportasjer fra «spøkelsesbyen» Kristiansund.

Slår sprekker

Det som forandret nedturen til opptur var oljevirksomheten i Norskehavet og at Norske Shell la virksomhet til «spøkelsesbyen». Det var fire årsaker til dette: Flyplassen (Vestbase ligger i forlengelsen av flyplassen), den unike havna i Kristiansund, sjukehuset og at byggingen av fastlandsforbindelsen ville starte.

I midten ligger Kristiansund nokså alene og uten sjukehus. Det gir en pekepinn på at sjukehuset var et viktig lim for Nordmøre og for Møre og Romsdal fylke. Sprekker begge?

Jeg synes det er trist om så skjer. Jeg er hordalending men har bodd her i over 40 år og setter pris på denne landsdelen og folket som bor her.

Steinar Berge, tidligere lokalpolitiker (Frp)