Kronikk

«Teknologiloven som omformer samfunnet»

Min lærer kom en dag inn i klasserommet og uttalte med stor entusiasme: «Glem det jeg har lært dere om radiorør. Det er kommet noe som heter transistor. Transistoren vil forandre alt om radioer og TV-er”.

Det er mye som har skjedd de siste tiårene innen datateknologi. Her blir datamaskiner satt sammen på en fabrikk i Ungarn i 1980.  Foto: NTB Scanpix

Det var som å åpne et nytt vindu mot hele verden– Det var som å åpne et nytt vindu mot hele verden

Kronikk

Ingen ante den gang at dette bare var starten på en industriell innovasjon, som skulle vare i mer enn 50 år. Transistoren la først grunnlaget for en ny generasjon kommunikasjonsteknologi. Uten transistoren, ingen romfartsteknologi, ingen digitale datamaskiner og ingen reiseradioer. Vi hadde fortsatt lyttet til sveivegrammofonen. Elvis hadde ikke kommet lenger enn til bygdedanser i Tennessee. Men med transistoren forsvant umerkelig også radioreparatørene og norsk radio- og TV-industri.