Norske kommuner trenger arbeidsplasser med innbyggere som skatter lokalt. Det kan reiselivet sørge for. Bare i Ålesund bidrar reiselivsansatte med 31 millioner kroner i kommunale skatteinntekter.

Ett eksempel på en aktør som bidrar stadig sterkere til den lokale verdiskapningen er Flakk Gruppen. Reiselivsdelen i konsernet består av 62˚NORD, Restauranthuset Maki, Hotel Brosundet, Hotel Union Øye og Storfjord Hotel.

Selskapet satser også på andre deler av Sunnmøre og nylig presenterte de planer om nytt hotell på Hellesylt. De lokale politikerne bør juble, for dette innebærer enda flere arbeidsplasser i distriktene – og flere inntekter i kommunekassa.

Lønnsomt å satse på reiseliv

Verdien av å skape arbeidsplasser er et tema som preger den politiske dagsorden overalt i disse dager. Norge trenger flere arbeidsplasser, og vi trenger å få flere ut i arbeid.

Regjeringens perspektivmelding viser at Norge trenger én million nye jobber innen 2060 for å finansiere eldrebølgen. Reiselivet er en voksende næring som skaper arbeidsplasser i en tid der mange andre bransjer nedbemanner.

Det innebærer selvsagt at lokale myndigheter legger til rette for en bærekraftig vekst som tar hensyn til natur og miljø, og de som bor der. Den enkelte kommune må selv drøfte hva som er riktig besøkstrykk og riktig balanse mellom fastboende og besøkende.

Internasjonalt spås reiselivsnæringen å vokse med 50 prosent innen 2030, ifølge Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). Med en miljøbevisst satsing på reiseliv har Norge potensial til å ta en stor del av denne veksten og skape enda flere arbeidsplasser, som Norge så sårt trenger.

30 prosent sysselsettingsvekst

Millioner til kommunekassa

Reiselivsansatte i Ålesund bidrar med 31 millioner i skatteinntekter, viser rapporten «Reiselivsnæringens verdi», som Menon Economics har laget for NHO Reiseliv. 92 prosent av skatteinntektene går til Ålesund kommune, mens åtte prosent tilfaller nabokommuner.

Kun fra sjømatnæringen er skatteinntektene høyere; 70 millioner.

Tilsvarende personskatteinntekter fra prosessindustrien i Ålesund er beregnet til 29 millioner kroner.

På landsbasis ser regnestykket slik ut: 4,4 milliarder fra reiseliv, 3,5 milliarder fra prosessindustrien og 1,6 milliarder fra sjømatnæringen.

I Norge er det slik at personbeskatningen i hovedsak tilfaller kommunene, mens bedriftsbeskatningen går til staten. Det betyr at et hotell med et lite overskudd og mange ansatte kan være en vel så viktig inntektskilde for kommunen som en industribedrift med få ansatte og høy omsetning.

Vekstkommuner der folk vil bo

Det viktigste for landets kommuner er å få unge familier i arbeid til å bosette seg der. En befolkning som bidrar med skatt, er den viktigste kilden til å finansiere eldrebølgen og opprettholde velferdsnivået.

Flere og trygge arbeidsplasser

Neste år er det kommunevalg. Hele Norges befolkning vil ha flere og trygge arbeidsplasser i sin kommune. Da gjelder det å stemme på de partiene som tilrettelegger for at hoteller, restauranter, serveringssteder og opplevelsesbedrifter fortsetter å vokse.

Vi i NHOs regionapparat og NHO Reiseliv står klare til møter og dialog med nåværende og fremtidige ordførere over hele landet.

Torill YtrebergRegiondirektør i NHO Møre og Romsdal

Kristin Krohn Devold Adm. direktør i NHO Reiseliv

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Torill Ytreberg, regiondirektør i NHO Møre og Romsdal og Kristin Krohn Devold, adm. direktør i NHO Reiseliv.